Příjemně kypré bulky „minichlebíčky“ se žluťounkou střídou, vhodné třeba pro naše milované malé prcky. Ať už k namazání a obložení nebo jako příloha k zakousnutí. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá chuť a pečivo provoní. Bulky vydrží výborné a měkounké i druhý a třetí den po upečení.
♥
Suroviny:
100 g vody
lžička cukru
50 g hrubě strouhaného sýra
200 g strouhaných vařených brambor
2 lžíce oleje
1,5 rovné lžičky soli
350-360 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
mák nebo kmín na posyp
Postup:
Ve vodě rozpustíme droždí s cukrem a pak vmícháme ostatní suroviny. Těsto kyne v míse necelou hodinu. Vykynuté ho na pomoučeném stole zlehka propracujeme, rozdělíme na 8 dílků a z každého uděláme bulku (pokud by bylo třeba, lehce přitom podsypáváme moukou).
Všechny bulky – minichlebíčky uložíme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Vykynuté je navlhčíme vodou nebo rozšlehaným vejcem a sypneme mákem nebo kmínem (můžeme naříznout žiletkou nebo ostrým nožem) a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/17-20 min).
Dobrý den,
vypadají úžasně, mohu zadělat v pekárně?
děkuji Martina
Dobrý den, určitě ano. Jen těsto raději nenechávejte v pekárně vykynout, zahřívá se a dost řídne ;-)
Ať se povedou!
Iva
Vyzkoušeno a jsou perfektní. Nezkoušela jste je dělat s prefermenten? Úplně mě pečení s nm nadchnulo, protože zatím čekáme na kvásek.
:-) zatím nezkoušela. Nestíhám ani upéct všechno, co se mi líhne v hlavě :-) A jsem moc ráda, když lidé nad pečením přemýšlí tak, jako Vy a zkouší s recepty experimentovat.
Iva
Zatim blbnu s houskama nez se pustim do kvaskoveho chleba. Ty jsem zatim pekla vzdy s kupovanym kvaskem na jedno pouziti a s kvasnicemi a porad mi v te chuti neco vadi. Ale je to mozna tim ze tady v Bavorsku je chleba uplne jiny nez v CR a tak jsme trochu zmlsani. Je sice drahy, ale i po tydnu dobry jen tvrdsi.
Ale abych zustala u tematu :-)… Do toho perfermentu prijde asi tretina mouky a vic nez polovina vody jak jsem si vsimla. Ma to jeste nejake pravidlo?
:-) jen minimální množství droždí a vše musí dobře prokvasit. Více o prefermentech si přečtete tady:
https://www.pekarnomanie.cz/prefermenty/
Je možné toto těsto nechat kynout v lednici přes noc ? Ráda využívám dlouhé a studené kynutí.
Dobrý den, určitě ano, jen snižte množství droždí.
Iva
Upiekol som ich, sú výborné, krásne mäkké aj na 3.deň, veľká vďaka za recept!