Modré jsou samozřejmě jen použitým mákem, ve kterém jsou před pečením obaleny. Zmínku o tom, že se „modré“ rohlíky kdysi pekly a prodávaly, jsem potkala v jedné opravdu staré pekařské knize – nic víc o nich nepsali, pouze to, že byly obaleny v máku.

Naše modré rohlíky obsahují 50 % celozrnné špaldové mouky, proto mají poměrně tmavou střídu. Jsou lehounké, s tenkou křupavou kůrkou a měkkou, okatou střídou. Výborné jen tak, samotné, nebo jen zlehka namazané dobrým máslem…

Druhý den jsou poměrně pevné, ale chuťově pořád moc dobré.

Suroviny:

230-240 g vody
lžička medu
50 g zcela změklého sádla
250 g celozrnné špaldové mouky
250 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
12 g čerstvého droždí
celý mák na posyp před pečením

Modré rohlíky se špaldou

Postup:

Ve 100 g vody rozmícháme med, droždí a 130 g hladké mouky a tento kvásek necháme 45 minut kynout.

Pak k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme 45-60 minut nakynout. Během kynutí můžeme jednou nebo dvakrát promísit.

Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 12 stejných dílů – ze všech uděláme bulku. Po 5-7 minutách odpočinku každou bulku rozválíme a svineme do pevného rohlíku. Všechny rohlíky opatrně navlhčíme a oválíme v celém máku tak, aby byl do rohlíků vtisknutý.

Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme asi 30 minut dokynout a zprudka upečeme v dobře vyhřáté troubě (230°C/12-14 minut). Snažte se rohlíky nepéct zbytečně dlouho, byly by vysušené.

Na vlhčení vytvarovaných rohlíků nebo baget se mi osvědčilo namočit a lehce vyždímat čistou utěrku, pranou bez aviváže, a uložit ji na větší tác, aby z ní po stole nekapala voda. Rohlíky na utěrce jen zlehka oválím – jde to rychle a jsou stejnoměrně vlhké ze všech stran.