Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než gluten endospermu, protože mají dostatek lysinu a esenciální mastné kyseliny (10 %), a sice kyselinu linolovou a kyselinu alfalinolenovou.

Dále je bohatý na  vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou, vitamin E, silný antioxidant; minerály, zejména fosfor, hořčík, železo a stopové prvky; enzymy, např. antioxidant superoxid-dismutáza; octacosanol, který se nachází v pšeničních klíčcích a jejich tucích, v menším poměru v oleji z některých semen. Ukázalo se, že přirozeně zvyšuje odolnost proti únavě a tělesnou výkonnost.
(Magazín zdraví)

Pšeničné klíčky

-pšeničné klíčky-

Suroviny:

na omládek
120 ml (g) vlažné vody

lžička sladěnky
12  g droždí
150 g hladké mouky

Dále
180 ml (g) vody
2 rovné lžičky soli
30 g oleje
70 g pšeničných klíčků
300-310 g pšeničné chlebové mouky  

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, 45 mint kynout. Poté přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme umíchat a nakynout těsto.

Vykynuté vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, malinko podsypneme moukou. Rozdělíme na 8 kusů, z každého uděláme bulku a všechny bulky necháme na plechu na pečícím papíru nebo fólii nakynout (před kynutím můžeme bulky ozdobně naříznout).

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (200°C/asi 25min).

 

"Naklíčené" bulky (s pšeničnými klíčky)