Chleba je mimořádně tmavý, nejen kůrka, ale i střída. Velice hezky pórovitý, díky absenci žitné mouky druhý den už mírně sušší. I tak doporučuji vyzkoušet, je velice vhodný třeba ke grilovanému masu.
Suroviny:
250 g vody
100 g kefíru (byl domácí, hustší, těch 100 g = 10 plných lžic)
3 lžíce oleje
lžička octa
lžička cukru
2-2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
100 g pohankové celozrnné mouky
530 g hladké mouky
21 g droždí
Postup:
těsto je určeno pro veliké pekárny. Máte-li pekárnu menší, je třeba suroviny úměrně snížit (např. o 1/4, 1/3 apod.)
Všechny suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak tuhé a použijeme program Těsto.
Hotové těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, mírně posypneme moukou a uděláme bochník. Oválíme ho v mouce, na plechu s pečícím papírem nebo fólií nařízneme a necháme vykynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10min, 200°C/asi 30-35min).
Napsat komentář