Upéct pivní chleba je velmi snadné. Hotový chléb je lehký a vzdušný, není „bílý“ a lehce voní česnekem a kmínem. Provoní celý byt nebo dům, chutná třeba ke grilovanému masu, ale výborný je namazaný (máslem nebo pomazánkou). Střída je okatá a pružná, stejná vydrží i 3 dny, pokud chléb nesníme dříve.
Suroviny:
100-110 g vody
200 g piva, i zvětralého (nebo jen 300-310 g vody celkem)
2 lžičky soli
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky kmínu
1-2 rozetřené stroužky česneku
1 lžička cukru
100 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
Po zvukovém signálu pekárny je možné přidat jakákoliv semínka.
Postup:
Připravené suroviny dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí položíme na místo na mouku, mimo rozetřený česnek) a použijeme program Základní (Klasik). Před třetím kynutím těsto ve formě urovnáme, pokud je to třeba.
Hotový chléb z formy vyklepneme, po chvilce z něj vyndáme z háky a chleba uložíme vychladnout na mřížku.
Naše chleby, pokud je nesníme v den upečení, moc rádi skladujeme ve wrapáčcích – funkčních pytlících z firmy Wrap up.
Vynikající chleba😀. Měkoučký, nadýchaný. Přidala jsem trochu žitného kvásku. Moc dobrý😄
Chléb je moc dobrý, nadýchaný.
Pekla jsem v remosce.
Díky za vaše bezva recepty😋👍.
Pekla jsem již podruhé, těsto jsem zadelala klasický a pekla v troubě. Minule poslední krajicek byl i po týdnu měkký.