….možná kdysi voněly v nejedné hájence. Hub býval v lese i v hájence vždy dostatek, i kus uzeného se v komíně nebo ve spíži našel. 
Určitě si je můžete upéct i Vy doma – jsou snadné, přijdou k chuti, zasytí a navíc krásně provoní kuchyň a pak i zbytek domu.

SUROVINY:

Rozkvas:
200 g vody
50 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
30 g kvásku

Vše smícháme dohromady a zakryté v míse necháme asi 12-14 hodin vykynout.

Těsto:
hotový rozkvas
200-220 g vody z vařených sušených hub
300 g hladké mouky
1-2 lžíce pšeničných otrub
10 g soli
trocha drceného kmínu
lžíce sádla
80-100 g anglické slaniny (uzeného bůčku)
2 velké stroužky česneku
2-3 lžíce sušených hub

Sušené houby uvaříme ve vodě, vodu slijeme a vychladlou použijeme do těsta. Houby nasekáme na menší kousky.
Slaninu pokrájíme na drobno a na sádle vyškvaříme. Před stáhnutím z tepla do pánve přihodíme i na nudličky nakrájený stroužek česneku a jen krátce osmahneme.

Po upečení:
2-4 lžíce sádla
2 stroužky česneku

V rozpuštěném sádle rozmícháme rozetřený česnek a hotové, upečené placky jím můžeme potřít.

 

Placky hajného Robátka

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme mouku a vodu z hub, promícháme a necháme 30 minut odpočinout – proběhne autolýza (mouka bobtná a lépe se vyvíjí lepek).

Přidáme houby, sádlo i s česnekem a slaninou, sůl a kmín a vymísíme těsto, které necháme asi 30-45 minut rozkynout.

Lžící namáčenou v hrnečku s vodou z těsta vykrajujeme kousky (9-12), ukládáme je na plech a roztlačíme do vyšší placky. Na plechu necháme asi 60-90 minut nakynout, můžeme je i s plechem vsunout do igelitového pytle nebo aspoň uložit do trouby, kde neoschnou.

Vykynuté placky můžeme sypnout kmínem a upečeme je ve vyhřáté troubě při 220°C přibližně 20-25 minut. Hotové, ještě horké můžeme placky potřít sádlem smíchaným s rozetřeným česnekem.

.

.

.