Podzimní chléb – proč podzimní? To kvůli ořechům a strouhané mrkvi, které jsou v těstě zapracovány a sklízíme je (s mnoha dalšími poklady našich zahrad) na podzim. Toto roční období miluji pro jeho barevnost a rozmanitou štědrost – proč něco z plodů zahrad nevyužít do připravovaného chleba? Mrkev mu dodá vláčnost i určitou barevnost, ořechy zdraví i chutnou a křupavou tečku v každém krajíci. Vynikají chléb třeba k sýrům.
Suroviny
- 320 g vody
- 2 lžíce oleje (20 g)
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- necelá lžička drceného kmínu
- 100 g jemně strouhané syrové mrkve
- 140 g žitné chlebové mouky
- 360 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 100 g velmi hrubě sekaných vlašských ořechů
Podzimní chléb – postup
Postup přípravy tohoto chleba je obrovsky jednoduchý. Musíme pouze odvážit suroviny do formy pekárny, zvolit vhodný program a pekárnu zapnout. Zbytek práce už udělá sama:
Všechny suroviny kromě ořechů dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak mrkev a zvytek suchých surovin, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Klasik (Základní). Směs ořechů nahrubo pokrájíme a přisypeme do formy až po zvukovém signálu. Hotový chléb vyklepeme z formy pekárny, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.
Chléb je přímo luxusní. Barva stridky s kousky ořechů a mrkví, ta chuť, nadýchaný, no senzační recept. Manžel taky pochvaloval👏.
Dobrý den, ráda bych tento chléb upekla, ale nemám pekárnu.. Poradila byste, prosím, postup pro pečení klasicky v troubě..? Předem Vám děkuji a přeji klidný adventní čas..
Dobrý den, Martino, máte doma hranatou chlebíčkovou formu? Klasicky zadělat kvásek, pak těsto a po vykynutí ho urovnat do sádlem vymazané formy. Znovu nechat vykynout a pak upéct ve vyhřáté troubě – asi bych pekla na 200-210 °C, cca 45 minut.
Iva
Dnes som upiekla chlieb podľa tohto receptu. Je skutočne vynikajúci. Orechy mu dodávajú výbornú chuť.
Milá Ivo, moc ráda bych vyzkoušela tento recept s mrkví a ořechy, ale nesmím jíst kvasnice. Mohla bych do tohoto receptu dát kvásek? Moc děkuji za odpověď 💚. Li.
Dobrý den, určitě :-)
Snad Vám pomůže tento článek – https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Iva
Mohl by se tento chléb nechat vykynout v pekárně na program těsto, pak stočit do ošatky, kynout možná hodinu a pak péct?
Dobrý den, Renáto,
ano, i tak to půjde :-)
Iva
Děkuji za skvělý recept! Poprvé se mi chleba v pekárně podařil, jen ho příště dám vypéct na tmavší kůrku, ale chuťově mňam! Takže budu pokračovat ve zkoušení dalších receptů, to je paráda.
Mám dotaz.
Proč ořechy přidávat až po zapípání?
Ze začátku jsem to také tak dělal. A né jen ořechy,ale třeba i hrozinky,brusinky a podobně. No a pak při míchání mě poškrábaly formu, Začak jsem dávat hned do mouky a je po problému. Žádný rozdíl jsem pozoroval.
Děkuji Jirka.