Podzimní chléb – proč podzimní? To kvůli ořechům a strouhané mrkvi, které jsou v těstě zapracovány a sklízíme je (s mnoha dalšími poklady našich zahrad) na podzim. Toto roční období miluji pro jeho barevnost a rozmanitou štědrost – proč něco z plodů zahrad nevyužít do připravovaného chleba? Mrkev mu dodá vláčnost i určitou barevnost, ořechy zdraví i chutnou a křupavou tečku v každém krajíci. Vynikají chléb třeba k sýrům.
Suroviny
- 320 g vody
- 2 lžíce oleje (20 g)
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- necelá lžička drceného kmínu
- 100 g jemně strouhané syrové mrkve
- 140 g žitné chlebové mouky
- 360 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 100 g velmi hrubě sekaných vlašských ořechů

Podzimní chléb – postup
Postup přípravy tohoto chleba je obrovsky jednoduchý. Musíme pouze odvážit suroviny do formy pekárny, zvolit vhodný program a pekárnu zapnout. Zbytek práce už udělá sama:
Všechny suroviny kromě ořechů dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak mrkev a zvytek suchých surovin, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Klasik (Základní). Směs ořechů nahrubo pokrájíme a přisypeme do formy až po zvukovém signálu. Hotový chléb vyklepeme z formy pekárny, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.
Chléb je přímo luxusní. Barva stridky s kousky ořechů a mrkví, ta chuť, nadýchaný, no senzační recept. Manžel taky pochvaloval👏.
Dobrý den, ráda bych tento chléb upekla, ale nemám pekárnu.. Poradila byste, prosím, postup pro pečení klasicky v troubě..? Předem Vám děkuji a přeji klidný adventní čas..
Dobrý den, Martino, máte doma hranatou chlebíčkovou formu? Klasicky zadělat kvásek, pak těsto a po vykynutí ho urovnat do sádlem vymazané formy. Znovu nechat vykynout a pak upéct ve vyhřáté troubě – asi bych pekla na 200-210 °C, cca 45 minut.
Iva
Dnes som upiekla chlieb podľa tohto receptu. Je skutočne vynikajúci. Orechy mu dodávajú výbornú chuť.
Milá Ivo, moc ráda bych vyzkoušela tento recept s mrkví a ořechy, ale nesmím jíst kvasnice. Mohla bych do tohoto receptu dát kvásek? Moc děkuji za odpověď 💚. Li.
Dobrý den, určitě :-)
Snad Vám pomůže tento článek – https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Iva
Mohl by se tento chléb nechat vykynout v pekárně na program těsto, pak stočit do ošatky, kynout možná hodinu a pak péct?
Dobrý den, Renáto,
ano, i tak to půjde :-)
Iva
Děkuji za skvělý recept! Poprvé se mi chleba v pekárně podařil, jen ho příště dám vypéct na tmavší kůrku, ale chuťově mňam! Takže budu pokračovat ve zkoušení dalších receptů, to je paráda.