Podzimní chléb – proč podzimní? To kvůli ořechům a strouhané mrkvi, které jsou v těstě zapracovány a sklízíme je (s mnoha dalšími poklady našich zahrad) na podzim. Toto roční období miluji pro jeho barevnost a rozmanitou štědrost – proč něco z plodů zahrad nevyužít do připravovaného chleba? Mrkev mu dodá vláčnost i určitou barevnost, ořechy zdraví i chutnou a křupavou tečku v každém krajíci. Vynikají chléb třeba k sýrům.

Suroviny

  • 320 g vody
  • 2 lžíce oleje (20 g)
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • necelá lžička drceného kmínu
  • 100 g jemně strouhané syrové mrkve
  • 140 g žitné chlebové mouky
  • 360 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 100 g velmi hrubě sekaných vlašských ořechů
podzimní chléb

Podzimní chléb – postup

Postup přípravy tohoto chleba je obrovsky jednoduchý. Musíme pouze odvážit suroviny do formy pekárny, zvolit vhodný program a pekárnu zapnout. Zbytek práce už udělá sama:

Všechny suroviny kromě ořechů dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak mrkev a zvytek suchých surovin, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Klasik (Základní). Směs ořechů nahrubo pokrájíme a přisypeme do formy až po zvukovém signálu. Hotový chléb vyklepeme z formy pekárny, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.