Lehoučké, nadýchané, lákavě vonící, se spoustou sekaných pšeničných zrnek….to jsou kornbulky.

 Z poměrně hodně hydratovaného těsta, s delším kynutím přes preferment, s minimem droždí, ale samozřejmě jdou udělat i pouze z kvásku.

 

Pšeničné kornbulky

SUROVINY:

na preferment:
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1 g čerstvého droždí
Vše dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout.

Dále:
100 g pšenice (zrno)
150 g vřící vody
lžíce lněného semínka
Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.

Těsto:
100 g vody
30 g oleje
400 g hladké mouky
2-2,25 lžičky soli
1 g čerstvého droždí

 

Pšeničné kornbulky

 

POSTUP:

K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout.

 

Pšeničné kornbulky

 

Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.)

 

Pšeničné kornbulky

 

Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10).

 

Pšeničné kornbulky

 

Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).

KVÁSKOVÁ VERZE:

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g pšeničného kvásku
160 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky

Dále potřebujeme:
100 g pšeničného zrna
lžíce lněného semínka
150 g vroucí vody
Zároveň s umícháním rozkvasu připravíme záparu.Pšeničná zrna v mixéru nebo el. mlýnku částečně posekáme a spolu se lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.

Těsto:
100-120 g vody
30 g oleje
400 g pšeničné chlebové mouky
2-2,5 lžičky vody

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme spařenou směs semen, kterou jsme z lednice vytáhli asi hodinu předem, a se zbytkem všech surovin vymísíme volnější těsto. Hotové ho stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut kynout. Následuje druhé překládání, opět 30minutový odpočinek, třetí překládání a opět odpočinek.

Vykynuté těsto přeložíme počtvrté a po 30min. odpočinku ho opatrně stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a vytvarujeme, necháme dokynout a upečeme stejně, jako kornbulky s droždím.

Časy kynutí jsou opravdu orientační, v létě těsto pokyne mnohem rychleji a bude třeba dobu mezi překládáním zkrátit.

.

.

.