Lehoučké, nadýchané, lákavě vonící, se spoustou sekaných pšeničných zrnek….to jsou kornbulky.
Z poměrně hodně hydratovaného těsta, s delším kynutím přes preferment, s minimem droždí, ale samozřejmě jdou udělat i pouze z kvásku.
♥
SUROVINY:
na preferment:
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1 g čerstvého droždí
Vše dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout.
Dále:
100 g pšenice (zrno)
150 g vřící vody
lžíce lněného semínka
Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.
Těsto:
100 g vody
30 g oleje
400 g hladké mouky
2-2,25 lžičky soli
1 g čerstvého droždí
POSTUP:
K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto.
Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout.
Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut.
Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.)
Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10).
Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky.
Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).
KVÁSKOVÁ VERZE:
SUROVINY:
Rozkvas:
30 g pšeničného kvásku
160 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky
Dále potřebujeme:
100 g pšeničného zrna
lžíce lněného semínka
150 g vroucí vody
Zároveň s umícháním rozkvasu připravíme záparu.Pšeničná zrna v mixéru nebo el. mlýnku částečně posekáme a spolu se lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice.
Těsto:
100-120 g vody
30 g oleje
400 g pšeničné chlebové mouky
2-2,5 lžičky vody
POSTUP:
K hotovému rozkvasu přidáme spařenou směs semen, kterou jsme z lednice vytáhli asi hodinu předem, a se zbytkem všech surovin vymísíme volnější těsto. Hotové ho stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut kynout. Následuje druhé překládání, opět 30minutový odpočinek, třetí překládání a opět odpočinek.
Vykynuté těsto přeložíme počtvrté a po 30min. odpočinku ho opatrně stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a vytvarujeme, necháme dokynout a upečeme stejně, jako kornbulky s droždím.
Časy kynutí jsou opravdu orientační, v létě těsto pokyne mnohem rychleji a bude třeba dobu mezi překládáním zkrátit.
.
.
.
Asi jsem neměla tak řídké těsto – protože nemám tolik dírkované těsto, ale pracovalo se s ním dobře a bulky jsou výborné. Jen mám dotaz – prosím v čem sekáte pšenici, aby byla všechna zrníčka posekaná? Mně toho dost zůstalo vcelku a pak byla zrníčka v bulkách – sice křupavá, ale hodně tvrdá.
Díky za odpověď.
Nejen víc hydratované těsto „dělá“ větší dírky, s nakynutým těstem je třeba pracovat a tvarovat opatrněji, lehce.
Zrno a semínka (ale i mák nebo cukr krystal na moučkový, třeba na posypání buchty) melu v elektrickém kávomlýnku Bosch, nebyl drahý. Hrubost řídím délkou tříštění semínek.
No vida, to je nápad. A prosím jdou v takovém mlýnku mlýt i vlašské ořechy, když jsou hodně tučné? Nelepí se to pak? Nebo se přidává moučkový cukr?
Na ořechy je mlýnek především malý. Lepí se i mák, ale ten tam melu jen tehdy, když ho potřebuji pár lžic, melu po troškách.
Zato na zrna, semínka, cukr krystal, koření (i hřebíček jsem v něm mlela), ovesné vločky i jiné suroviny je mlýnek vynikající.
P.S. Co se týká ořechů, tak ty „melu“ v sekací nádobě, kterou mám u tyčového mixéru. Jsou nadrobno, jako strouhané, nemají se kde lepit.
Pokud dáte ořechy předem do mrazáku, nelepí se.
Mne tam přijde málo vody na tolik mouky…. Těsto jsem měla hutné
Mohla jste mít malinko jinou mouku, Mirko, víc savou. Není problém přístě přidat trošku vody navíc ;-) recept není nutné dodržet do puntíku.
Iva
Zdravim, tento recept vypada velice lakave (ostatne jako vsechny vase recepty😉), ale netusim kde sehnat psenici zrno, pripadne cim by se dala nahradit? Dekuji za radu.
Dobrý den,
obilná zrna, prodávaná podle druhů, v malých (půlkilových) baleních koupíte ve Zdravé výživě. Určitě je upotřebíte i jinam, než do tohoto pečiva ;-)
Iva
Dobry den,
Tak jsem dnes delala vase kornbulky, jsou uuuzasny:) A to nam v prubehu posledniho kynuti vypli proud takze na plechu kynuly asi tak 2 hodiny.
Famozni:)
Misto psenice kterou jsem nemela jsem do zapary dala celozrnne jecne vlocky a pridala do testa trochu vic vody. Testo bylo docela pevne, ale struktura po upeceni – krasne dirkovana stridka, mekka, fantasticka:) Priste zkusim s uvarenym zaparenym ovsem.
Diky za recept, uz se tesim az zkusim vasi korenovou bagetu:)
Zdravim
janaz.
Můžu místo pšenice do zápary použít mix semínek ( dýně, slunečnice ) a ovesné vločky?
Dobrý večer, vyzkoušela bych určitě :-) Dejte vědět, jak to dopadlo!
Iva