Pevnější bulečky, výborné i druhý den po upečení. Jsou světlé, ale žádná „prázdná vata“ – určitě zasytí.

Suroviny:

na omládek
100 ml vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
120 g hladké mouky

Dále
170 g vody
lžička soli
3 lžíce oleje
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky (8 bulek)

 

Bulky chudého vandrovníka (v trojí verzi)

 

Postup:

Suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat, pak ji vypneme, zavřeme a omládek v ní necháme asi 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, pekárnu necháme (opět bez předehřevu) umíchat těsto – program Koláč, Dort – poté ji vypneme a necháme v ní těsto nakynout.
Vykynuté vyndáme, propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou bulku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) bulky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).

Bulky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.