Pevnější bulečky, výborné i druhý den po upečení. Jsou světlé, ale žádná „prázdná vata“ – určitě zasytí.
Suroviny:
na omládek
100 ml vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
120 g hladké mouky
Dále
170 g vody
lžička soli
3 lžíce oleje
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky (8 bulek)
Postup:
Suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat, pak ji vypneme, zavřeme a omládek v ní necháme asi 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, pekárnu necháme (opět bez předehřevu) umíchat těsto – program Koláč, Dort – poté ji vypneme a necháme v ní těsto nakynout.
Vykynuté vyndáme, propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou bulku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) bulky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).
Bulky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.
Právě jsem je dopekla. Zadělány večer, jednou jsem těsto srazila, přes noc znovu kynulo v lednici. Ráno vytvořila osm bulek a upekla – 30 minut v 200 stupních. Jsou výborné. Na Vašich receptech obdivuju mimo jiné to, s jak malým množstvím droždí pracujete. Říká se, že čím zkušenější pekařka, tím méně droždí potřebuje. Tleskám!
Jsem moc ráda, že jste s bulkama spokojená. Co se týká množství droždí, čím méně ho v receptu je, tím déle musí těsto kynout, ale také se tím víc rozvinou jeho jinak skryté chutě – pečivo z délekynoucího těsta je nesrovnatelně lepší, než to dělané ve spěchu.
A to o úměře zkušeností pekaře a množství droždí slyším poprvé… :-)
Chtěla jsem být slušná – ono je to „čím starší je hospodyně … “ :-) Taky jsem už dlouho tam.
Právě mi přišla poštou Vaše kniha Pekárnománie – je senzační, nabitá spoustou nápadů. Hned se pustím do dalších receptů.
No vidíte, a teď používám ještě méně droždí, než je v receptech v knize :-)
Klidně jste mohla použít slovo „starší“, já se za svůj věk nestydím :-) :-)
Já si toho všimla! Ono je pak pečivo taky lépe stravitelné, a prostě opravdu líp chutná.
Mně moje roky taky nepřekážejí, naopak. Konečně mám čas pro sebe. Musím mazat koupit další mouku.
Mám je dost světlé a ne tak hezké, ale jsou mňam :).