Dalamánky, ve všech podobách, různých poměrech mouk i výrobních technologií – pokaždé jsou na domácím stole vítaným pečivem. Tyto mají přibližně třetinu mouky mouku celozrnnou, žitnou, těsto je chuťově hodně podobné chlebovému. Tvarování snad už jednodušší být nemůže; ale určitě by se daly upéct i ve tvaru bulek nebo dalamánků podlouhlých, klasických.

Suroviny:

na omládek:
100 g vlažné vody
necelá lžička medu nebo sladěnky
130 g hladké mouky
10-13 g čerstvého droždí
– jen umícháme a necháme 45-60 minut kynout

Dále:
150 g vody
2 lžíce sádla
2 lžičky drceného kmínu
ne zcela plné 2 lžičky soli
150 žitné mouky celozrnné jemné
150-160 g hladké mouky

Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

Postup:

K vykynutému omládku v míse přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které necháme asi 60 minut vykynout. Hotové těsto z mísy vytáhneme, zlehka propracujeme, vytvoříme z něj delší „knedlík“, který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme.
Ostrým nožem nakrájíme díly (6-8 kousků)….

Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

….každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.

Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

Pšenično - žitné dalamánky s omládkem
Postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 minut).
Dalamánky mají tenkou, pevnou křupavou kůrku a měkkou, pružnou střídu.

Pšenično - žitné dalamánky s omládkem