Nadýchané domácí rohlíky jsou vždy vítaným pečivem (alespoň u nás doma) a rozhodně nedají tolik práce, jak se mnozí lidé obávají. Můžeme je připravit v mnoha verzích – podle toho, co si diktuje náš mlsný jazyk…
Náš jazyk škemral o rohlíky vláčné i jemné – to zařídila tatarská omáčka, přidaná do těsta. Aby nebyly rohlíky jen „planě a nezdravě bílé“, dostaly kožíšek ze směsi lněného, sezamového a makového semínka. Vyzobali jsme pak i ta semínka, která se na rohlících neudržela a zůstala ležet na plechu. Chutnala jako pražené oříšky.
Dobrý domácí rohlík je úžasná dobrota – jen tak ho ukusovat suchý, nebo si pochutnávat na rohlíku namazaném máslem – kdo vyzkouší, tomu se už nikdy nebude se stýskat po rohlících z obchodu!
Suroviny:
Těsto
Omládek:
- 100 g vody
- necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 100 g vody
- 100 g tatarské omáčky
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 320 g hladké mouky
Na posyp:
- lněné semínko
- sezamové semínko
- celý mák

Postup:
Suroviny na kvásek omládek v míse dobře promícháme a necháme hodinu kynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout, pak ho vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 12 kusů.
Z každého uděláme pevnou bulku, všechny je necháme 7-10 minut odpočívat.
Čistou, složenou utěrku namočíme do studené vody, pak ji zlehka vyždímáme a položíme na tácek. Musí být hodně mokrá, ale zas ne tolik, aby nad ní stála voda. Do širší mísy vedle nasypeme semínka a promícháme je.

Z bulek vytvarujeme rohlíky, hotové je překulíme po mokré utěrce a vlhké pak oválíme v semínkách. Rohlíky jsou stejnoměrně zvlhlé a semínka na nich dobře drží.
Všechny rohlíky uložíme na jeden plech s pečícím papírem, necháme je dobře dokynout (cca 30-45 minut), pak postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 12-15 minut).
„Kožíškové“ rohlíčky jsme měli tu čest ochutnat a jsou naprosto BOŽÍ, mluvili jsme o nich ještě cestou domů. Ivo, díky tobě i Milošovi za vaši pohostinnost, příjemnou společnost a ochutnávku vašich dobrot. Ještě čekám na recept na ty báječné voňavé koláčky :-).
Děkuji za velikánskou pochvalu :-) moc mě těší, že jsme se vám trefili do chutě ❤
Iva
Dobry den Ivi,
chtela bych se zeptat, vazne tatarka nebo muze byt i majoneza? Nejsou pak v rohlikach znatelne ty okurky z tatarky? Dekuji
Dobrý den,
mám v domácí tatarce ty okurky úplně rozmixované, takže mi tam nevadí – a co se týká chuti, tím lépe.
Je to na vás, jestli vyzkoušíte s tatarkou nebo majonézou, u nás se tyhle rohlíky snědí vždycky :-)
Iva
Moc Vam dekuji, zkusim i s kupovanou :)