Nadýchané domácí rohlíky jsou vždy vítaným pečivem (alespoň u nás doma) a rozhodně nedají tolik práce, jak se mnozí lidé obávají. Můžeme je připravit v mnoha verzích – podle toho, co si diktuje náš mlsný jazyk…

Náš jazyk škemral o rohlíky vláčné i jemné – to zařídila tatarská omáčka, přidaná do těsta. Aby nebyly rohlíky jen „planě a nezdravě bílé“, dostaly kožíšek ze směsi lněného, sezamového a makového semínka. Vyzobali jsme pak i ta semínka, která se na rohlících neudržela a zůstala ležet na plechu. Chutnala jako pražené oříšky.

Dobrý domácí rohlík je úžasná dobrota – jen tak ho ukusovat suchý, nebo si pochutnávat na rohlíku namazaném máslem – kdo vyzkouší, tomu se už nikdy nebude se stýskat po rohlících z obchodu!

Suroviny:

Těsto

Omládek:

  • 100 g vody
  • necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 100 g vody
  • 100 g tatarské omáčky
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 320 g hladké mouky

Na posyp:

  • lněné semínko
  • sezamové semínko
  • celý mák

Postup:

Suroviny na kvásek omládek v míse dobře promícháme a necháme hodinu kynout.

K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout, pak ho vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 12 kusů.

Z každého uděláme pevnou bulku, všechny je necháme 7-10 minut odpočívat.

Čistou, složenou utěrku namočíme do studené vody, pak ji zlehka vyždímáme a položíme na tácek. Musí být hodně mokrá, ale zas ne tolik, aby nad ní stála voda. Do širší mísy vedle nasypeme semínka a promícháme je.

Z bulek vytvarujeme rohlíky, hotové je překulíme po mokré utěrce a vlhké pak oválíme v semínkách. Rohlíky jsou stejnoměrně zvlhlé a semínka na nich dobře drží.

Všechny rohlíky uložíme na jeden plech s pečícím papírem, necháme je dobře dokynout (cca 30-45 minut), pak postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 12-15 minut).