Škvarkovníčky – menší škvarkové rohlíky – jsou pečené na najedení a vlastně i pro chuť. Jsou měkounké a příjemně voní po škvarcích. S pružnou, hedvábnou a jemnou střídou, která stejná vydrží do druhého dne. Chutnají i samotné, jen tak, chytit do ruky a s chutí se zakousnout…

Suroviny:

  • 280 g vody
  • 50 g zcela změklého sádla
  • 50 g drobně krájených škvarků
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • necelá lžička pepře (můžete vynechat)
  • 13-15 g čerstvého droždí

Postup:

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a každý kus rozválíme do kruhu.

Kráječem na pizzu nebo nožem kruhy rozdělíme na 8 dílů (jako pizzu).

škvarkovníčky

Díly svineme do rohlíků (celkem 16), které uložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti asi 25-35 minut kynout.

Pak rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat celým kmínem) a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C / asi 13-15 minut).