Škvarkovníčky – menší škvarkové rohlíky – jsou pečené na najedení a vlastně i pro chuť. Jsou měkounké a příjemně voní po škvarcích. S pružnou, hedvábnou a jemnou střídou, která stejná vydrží do druhého dne. Chutnají i samotné, jen tak, chytit do ruky a s chutí se zakousnout…
Suroviny:
- 280 g vody
- 50 g zcela změklého sádla
- 50 g drobně krájených škvarků
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- necelá lžička pepře (můžete vynechat)
- 13-15 g čerstvého droždí
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a každý kus rozválíme do kruhu.
Kráječem na pizzu nebo nožem kruhy rozdělíme na 8 dílů (jako pizzu).
Díly svineme do rohlíků (celkem 16), které uložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti asi 25-35 minut kynout.
Pak rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat celým kmínem) a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C / asi 13-15 minut).
Právě včera mi tento recept přišel vhod. Měla jsem zbytek škvarků a přemýšlela, co s nimi. Rohlíky jsou výborné, nadýchané a křupající po škvarkách… Určitě budu dělat pravidelně. Velmi si pochvaloval i manžel :-)
Dobrý den, děkuji Vám za prima zprávu. Mám radost :-)
Iva
Dnes dopoledne jsem je upekl. Všem chutnaly, jsou výborné. Založil jsem si recept pro občasné častější použití.
Děkuji!
Iva
Dobrý den paní Ivo. Dnes jsem pekla vaše rohlíky. Děkuji za recept jsou výborné jako všechny vaše recepty, které jsem zkoušela
Výborné škvarkovníčky, doma se po nich zaprášilo :-)
Dobrý den, dnes jsem pekla škvarkovníčky a jsou luxusní 👍
Dovolila jsem si menší vylepšení, do každého rohlíčku zvlášť jsem dala pár škvarků a zabalila a fakt to nemá chybu… Děkuji za Vaše recepty, máte je skvělé 🙂
Dobrý den, děkuji za pochvalu :-) mám velikou radost, že rohlíky u Vás chutnaly :-)
Iva
Vynikající rohlíčky, děkuji za recept.Když chci udělat variantu bez škvarků, čím nahradit těch 50g? Přidat moku, vodu? Děkuji a přeji hezký den. Petra
Za me bych bud uplne vynechala a nebo 1:1 mouka sadlo. Uvidite po umichani na vysledne konzistenci testa.
Po vzoru kamarádky jsem je upekla. Jsou to mé první rohlíky a jsou výborné 👌
Na velikonoční svátky jsem zkusil tyto rohlíčky a všem hodně chutnaly.Povedli se mi napoprvé,mám z nich radost……… Leoš