Co dobrého strávníkům podsunout na stůl – nad tím přemýšlím co chvíli.

Když potřebuji něco malého jen tak do prstů, a chlebíčky dělat nechci, upeču slané koláčky.
Dají se plnit opravdu různě – podle chuti, fantazie, stavu lednice, výborné jsou třeba jen se zeleninou a sýrem. Těsto na ně může být téměř jakékoliv (slané, kynuté), já používám rychlé, na pizzu.

Suroviny:

150 g vody
3 lžíce oleje
300 g hladké mouky
15 g droždí
necelá lžička soli

Postup:

suroviny na těsto jen spolu vymícháme, necháme asi 30 minut zakryté odpočinout.
Pak rozdělíme na kousky, z každého uděláme malinkou bulku a necháme ještě 10 minut kynout.

Z každé bulky prstama rozmačkáme placičku se silnějšími okraji (jako na tlačený koláč)…

Slané koláčky (minipizzy)

 

….potřeme ochuceným rajským protlakem nebo jen kečupem (u nás jedině domácím)

Slané koláčky (minipizzy)

 

….můžeme sypnout koření (výborné je třeba samotné oregano) a obložíme náplní

Slané koláčky (minipizzy)

 

Necháme vykynout a upečeme v předehřáté troubě.

 

Slané koláčky (minipizzy)