Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových (dýňových) semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek.
Vynikající jsou třeba jen potřené máslem…
Suroviny:
Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého droždí
Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky
Postup:
Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a necháme 45-60 minut vykynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm.
Potřeme bílkem, posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky, rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů) a ty necháme na plechu nakynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 min asi na 220°C a dopečeme při teplotě 200°C (znovu asi 10 min).
Děkuji za receptík. Pekla jsem trojhránky a byly výborné.
Dobrý den mohla bych se zeptat co jde nahradit místo potraviny kuléru?Kde se dá koupit?Chtěla bych to zkusit upéct.Děkuji předem za odpovět.
Dobrý den, Lenko,
nemusíte přidávat nic, kulér byl v pečivu jen pro tmavou barvu. Použila jsem ho jen párkrát, není v pečivu třeba :-)
Dobrý den ,Ivo.Chtěla bych poděkovat za dobrý recept.Včera jsem je pekla a všichni my je pochválily.Chtěji je upéct znovu.
Dobrý den Ivo, je nutné dávat do těsta cukr? Nebudou moc sladké, když už se dává sladěnka? Díky, Lenka
Dobrý den i Vám,
dělali jsme je mockrát a peklo je i mnoho mých známých – nikdo si na sladkost nestěžoval ;-) I koupený slunečnicový chleba je lehoulince nasládlý, a přesto to chuti nijak nepřekáží….klidně cukru uberte nebo nedávejte vůbec, je to jen na Vás :-)
Iva
Udělala jsem přesně podle receptu a byly fakt skvělé :-)
Rád bych se zeptal, jestli v receptu je dost vody. Mám za to, že vody je jen 230 ml a mouky 470 gr.
Určitě. Recept je vyzkoušen mnoha dalšími lidmi, nebojte ;-)
Chápu správně, že omládek udělám na program Těsto, po 40minutách vypnu. Přidám suroviny a na celý program Těsto dodělám?
Ne. Program Těsto nejprve předehřívá – to je zbytečné a také ztráta času. Umíchejte omládek v misce a vyškrábněte do pekárny, tam nechte vykynout, Pak přidejte zbytek surovin a teprve potom použijte program Těsto.
Tahle těsta už dnes dělávám jen robotem, pekárnu využívám jinde. :-)
Děkuji – tak rychlou odpověď jsem rozhodně nečekala :). Já robota nepoužívám (ani si nejsem jistá, jestli ho doma máme) – pekárna ho vždy dokázala plnohodnotně nahradit. Už se těším, až je upeču.