….vystrč růžky…
Povedlo se mi do těsta na kváskový chleba ulít víc vody a všimla jsem si toho, až byla vmíchaná – takže pozdě.
Těsto jsem dodělala a vytvarovala nejen chleba, ale i dalamánky – šneky.

Suroviny:

15 g žitného kvásku
90 g žitné chlebové mouky
90 g vody
– smícháme a zakryté necháme asi 12-14 hodin kvasit
Dále:
190 g vody

80 g žitné chlebové mouky
230 g pšeničné chlebové mouky
1-2 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli

 

Šnečku, šnečku....

 

Postup:

k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme kynout. Stačí, když svůj objem zvětší o 50%, pak můžeme tvarovat.
Těsto propracujeme, rozdělíme na 4-5 částí a z každé uděláme bulku. Pak bulky rozválíme na pramen, smotáme do šneka a volný konec podélně rozřízneme – růžky šneka.

 

Šnečku, šnečku....

 

Na pečícím papíře nebo fólii necháme vykynout, ulitu potřeme vodou, růžky poprášíme moukou a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (230°C/asi 25 minut).

 

Šnečku, šnečku....
Podobně tvarované šneky jsem kdysi potkala na internetu – jsou jednoduché, umotá je každý :-)