Škvarkový chléb se od jiných bochníků liší. Nejen svou chutí a vůní! Obyčejné chleby neobsahují tuk, ale v tomto jsou přimíchány mleté (nebo drobně sekané) škvarky. Dělají chléb voňavým, výborně chutnajícím, s hebkou střídou. Škvarkový chléb chutná i suchý a jméno mu dala moje kamarádka – tento název dostal proto, že prý naše bříška tenhle chleba udělá šťastnými.
Suroviny – šťastný škvarkový chléb
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky
- 12 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 200-220 g vody
- 80-100 g mletých (nebo drobně sekaných) škvarků
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 320 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- možno přidat rozetřený stroužek česneku
Postup
V domácí pekárně: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny. V zavřené necháme omládek hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (klasicky nejprve tekuté, pak sypké) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně bude těsto přibližně hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Hotové, vykynuté těsto propracujeme a vytvarujeme do bochníku, který necháme ho vykynout v moukou vysypané ošatce. Trvá to přibližně 45-60 minut, podle okolního tepla. Vykynutý chléb opatrně s oporou ruky vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou z rozprašovače a můžeme posypat celým kmínem. Chléb upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15 minut, pak teplotu snížíme na 200 °C / a 25-30 minut dopečeme). Upečený chleba z trouby vytáhneme a necháme vychladnout na mřížce.
Tenhle chléb je luxusní. Vše zvládla v pohodě domácí pekárna. Chléb je nadýchaný, boží 👌. Dali jsme si k němu tlacenku s cibulí. 😋
Tento chléb je dokonalost sama 👍👏mi dnes měli s domácí paštikou
Dobry den…jak docílit ve aby se mi chleba nerozbalil a nebyl nizkej…krasne vykyne ale na pkechu se rozlije
Dobrý den, zkratte dobu kynutí v ošatce – Váš chleba je překynutý.
Iva
Moc dekuju…urcite to skusim…je moc dobry krasne kyne ale vzdy mi spadne..skusim zkrátit dobu..dam vědět..dekuju
Jeste mam jeden dotaz…u prvniho bylo testo prekynute..ted mi zustal krasne vysoky… ale vnitrek chleba pri krajeni praskne..(ten stred)..cim to může být … děkuju
Dobrý den, nezapracovala jste do něj nějak více mouky? A praskne to hodně?
Je to možné..pri rezu se ten stred jakoby rozdeli..praskne..ale myslim ze na chuti se nic nemeni😏
Dobrý den,můžu se zeptat o kolik jste zkrátila dobu kynutí,aby se vám nerozjel? Stalo se mi totéž
Chleba je výborný. Děkuji za recept.
Chtěla bych se zeptat jestliže můžu nahradit spaldovou chlebové moukou
Dobrý den, pokud použijete špaldovou mouku, dejte o 1-2 lžíce vody méně, špalda méně saje.
Iva
Dobrý den, chci se zeptat zda bych mohla chléb nechat kynout přes noc? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, asi ano – zadělala bych těsto večer, ale bez omládku, jen zamísením surovin, pak dala do lednice a druhý den zpracovala.
Iva