Náplň nemusí být pouze šunková, tady se fantazii meze nekladou (ohraničená je snad pouze možnostmi naší lednice).
Výborné jsou i pizza rohlíky – rozválené těsto potřít lehce hustým kečupem (nej je ten domácí) nebo omáčkou z rajčat, položit šunku, plátek sýra, ovonět kořením a svinout – .další postup je stejný. Těsto je velice jednoduché a rychlé.
Suroviny na 8-10 rohlíků:
200 g vody
6 lžic oleje
lžička cukru
1,5 lžičky soli
100 g hrubé mouky
310-320 g hladké mouky
14-15 g čerstvého droždí
můžeme přidat i velkou špetku mletého pepře
Na náplň
plátky šunky
Postup:
všechny suroviny na těsto dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Nenecháváme dojet až do úplného konce, těsto je volnější a tak bude lépe, když ho dáme dokynout do mísy.
Bez pekárny připravíme těsto tak, že z vody, cukru, droždí a trochy mouky (vše z nachystaných, odvážených suroviny) umícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme trochu volnější těsto, které
necháme v teple místnosti nakynout.
Pak ho propracujeme, rozdělíme na 8-10 kousků a z každého uděláme bulku. Všechny bulky necháme asi 5-10 min odpočinout, poté rozválíme (je-li třeba, lehounce podsypneme moukou), naplníme , zavineme a naskládáme na plech. Každý rohlík dvakrát dlouze a hlavně hluboko nařízneme (nejlépe jde žiletkou) a necháme asi 45-60 minut nakynout.
Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (240°C/10min).
- -rozválený plát těsta s náplní-
- -pevně svineme-
- -uložíme na plech-
- -ihned hluboce nařízneme-
- -nakynuté potřít vejcem, posypat semínky-
- -vykukující náplň rohlíku-
Ivi, krásné stránky. Díky moc za tolik úžasných receptů. Tyto rohlíky jsem zkusila včera a byly ůžasné. S těstem se pracovalo velmi dobře a po upečení byly moc zajímavé na pohled díky zářezům. Krásný provoněný den. Bohunka
Dnes v 16 hodin upečeny , v 19 hodin už není žádný. Jen se po nich zaprášilo. Skvělý recept!
Prosím povede se mi mi toto pečivo i bez použití pekárny? Děkuji
Určitě. Zadělejte těsto tak, jak jste zvyklá ;-)
My je taky milujeme, a pekárnu nemám. Daří se mi všechno, kromě kvásku. Ale i chleba s náhradou droždí – jogurtový a šumava, jsou dokonalé. Zaděláno v míse, upečeno v troubě. Pečivo už nekupujeme, peču si i žemle do knedlíků. Nejde o úsporu, ale o kvalitu pečiva, a ta je nesrovnatelně lepší podle Pekárnománie.
Dobrý den, Evi,
jsem ráda, že Vám tyto jednoduché rohlíky chutnají (u nás je také máme rádi) :-)
Pekárna k výrobě pečiva nutná není, pro mě je to hlavně ulehčení práce. Ale dá se dobře péct i bez ní – jak jste poznala.
Ať se Vám i nadále pečení daří!
Iva
Dobý den Ivo, těsto jsem zadělala v míse, rohlíky jsou fantastické, škoda, že se nemohu pochlubit fotkou.
Dobrý večer,
ano, i u nás tyhle opravdu jednoduché a rychlé rohlíky bodují :-)
Díky za zprávu!
Iva
Dobrý den,
s kynutým těstem moc zkušeností nemám, tak jsem se chtěla zeptat – chodím domů dost pozdě, ale tyhle rohlíky bych moc chtěla upéct. Šlo by to udělat tak, že zadělám ráno, nechám těsto zakryté na lince a rohlíky naplním, nechám nakynout a upeču večer?
díky moc, Hanka
Dobrý den, Hani,
nene, venku v teple ne. Ale když je zaděláte ráno a dáte zakryté těsto do lednice, do odpoledne nakynou i tam a pak můžete těsto propracovat a hned tvarovat ;-)
Včera jsem vyzkoušela normálně a byly super, vzala jsem je do práce zmizely okamžitě s mnoha slovy chvály :) Tohle zrychlení ale určitě vyzkouším, díky moc
Aby bylo těsto opravdu volné, musela jsem přidat vodu. Nechala jsem obě kynutí 1 hodinu a rohlíky byly jako peříčko. Bylo jen 5 plátků šunky, takže 3 zbyly dneska na svačinky – a jsou stále dokonalé. Za celou rodinu posílám pochvalu.
Děkuji :-) Také jsem si už všimla, jak mouky nestejnoměrně sají. Ale poradila jste si, mám radost :-)
Perfektní rohlíky,místo hrubé mouky jsem použila krupici pšeničnou a místo hladké mouky jsem dala špaldovou. Náplň šunka, sýr, posypala jsem hrubou solí a některé zas jen trochou grilovacího koření. Skvělé, budeme obměňovat náplně, tam jde dát fakt všechno, co člověk doma zrovna má.
Šel by do nich i párek ? : – )
Dneska první pokus, jsou luxusní. Ještě jsem je po upečení potřela vodou, ať jsou vláčné 🙂. Díky moc za recept, luxusní 👍
S těstem se výborně pracovalo, dva rohlíky jsem plnila parkem a kečupem, ostatní bez náplně. Výborné
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda by misto oleje slo dat treba sádlo a popřípadě kolik, dekuji 🙂 Me ten olej tam malinko vadi chutove, tak proto tento dotaz. Jinak je testo naprosto skvele, vyborne se s nim pracuje, takze bych nerada měnila 😊