Chuťově malinko jiné, omládek pomůže většáí kyprosti i delší trvanlivosti.

Suroviny:
na omládek

150 ml teplé vody
lžičku sladěnky
15 g droždí
180 g hladké mouky
– necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak kynout asi 40-45min

Přidáme:
200 ml husté kyšky
lžičku cukru
30 g oleje
3 lžíce lněného semínka
2 rovné lžičky soli
80 g žitné celozrnné mouky jemné
80 g pšeničné celozrnné mouky
230-250 g hladké mouky
(každá kyška je hustá jinak, hladkou mouku můžete přisypat postupně, podle potřeby)
možno přidat i špetku drceného kmínu pro vůni

Tmavé lněné rohlíky s kyškou

-tečky lněných semínek-

Postup:
Do hotového omládku přidáme ostatní suroviny a necháme pekárnu vypracovat a vykynout těsto.
Hotové propracujeme, rozdělíme na kousky (8 obrrohlíků nebo 14-16 menších), z každého uděláme bulku a necháme asi 10 min odpočinout.
Pak uděláme rohlíky, které necháme na plechu v teple a pokud možno i vlhku nakynout. Pak je potřeme vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C.

Tmavé lněné rohlíky s kyškou

-Tmavé lněné rohlíky s kyškou, řez-