Tmavší, tenčí bulečky, které jsou i přes velký obsah celozrnné mouky (52 %) lehké, měkounké.
Voní i chutnají po škvarcích, jen je popadnout do ruky a vyběhnout s nimi ven…

 

SUROVINY:
Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
Dále:
260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g vody
25 g oleje
110 g hladké mouky
2 lžičky soli
špetka drceného kmínu

Na potření a posyp:
vejce
hrst sekaných škvarků

 

Tmavé paličky se škvarky

POSTUP:

Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu – částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek.
K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.

 

Tmavé paličky se škvarky

 

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku.
Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Svrchu je lehce zmáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými škvarky, které rukou zlehka na těsto přitiskneme a takhle necháme paličky před pečením znovu vykynout.
(Kdo má rád, může navíc mezi škvarky sypnout několik zrníček hrubé soli.)

Upečeme je ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).

 

Tmavé paličky se škvarky