Tmavší, tenčí bulečky, které jsou i přes velký obsah celozrnné mouky (52 %) lehké, měkounké.
Voní i chutnají po škvarcích, jen je popadnout do ruky a vyběhnout s nimi ven…
♥
SUROVINY:
- Omládek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- – vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
- Dále:
- 260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 200 g vody
- 25 g oleje
- 110 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
špetka drceného kmínu
Na potření a posyp:
vejce
hrst sekaných škvarků
POSTUP:
Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu – částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek.
K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku.
Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Svrchu je lehce zmáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými škvarky, které rukou zlehka na těsto přitiskneme a takhle necháme paličky před pečením znovu vykynout.
(Kdo má rád, může navíc mezi škvarky sypnout několik zrníček hrubé soli.)
Upečeme je ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).
Musím říct, že když jsem začla těsto zadělávat, zdálo se mi o čertech. Připadalo mi hrozně suché a ruce mi málem upadly, zadělávám vařečkou ručně, jak mě to maminka naučila :) no když jsem to viděla, myslela jsem, že paličky budou tvrdé a měla chuť přilít vodu. Pak ve mě převládla myšlenka „vždyť ta ženská napsala i knížku, ta ví co dělá“ :D a dobře jsem udělala. Paličky jsem vytáhla spíš na velikost rohlíků a nechala kynout hoďku a půl, těsto si o to řeklo :) žvýkám už druhý rohlík a mám boule za ušima :)
Dobrý den, děkuji za milou zprávu :-) Jsem ráda, že se paličky nakonec povedly a chutnají.
Jen – ta ženská ví dobře, co dělá, ale…může se stát (vzácně, ale přece), že něco z poznámek na papíře špatně opíšu na web. Každá mouka saje jinak, vidím to i na moukách, které kupuju – příště se nebojte dát 1-3 lžíce vody navíc. Kdyby pak z těsta náhodou nešly udělat paličky, určitě bych je tvarovala jako menší vdolečky, se sekanými škvarky na povrchu ;-)