Chleba moc příjemně voní, má křupavou kůrku a na řezu je tmavý, strakatý slunečnicovými semínky.

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

-kynoucí bochník drží bez opory-

Suroviny:

250 g vody
100 g podmáslí
2 lžíce oleje
3 lžíce (asi 40 g) slunečnicového semínka
1,5-2 rovné lžičky soli
1,5 lžičky cukru
120 g žitné celozrnné mouky
170 g pšeničné celozrnné mouky
250-260 g hladké mouky
15-17 g droždí

 

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

-pokus o list-

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky postupně dosypneme.
Vykynuté těsto na vále propracujeme, oválíme v mouce, přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, libovolně opatrně nařízneme (nemusíme) a necháme nakynout.
Po vykynutí dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 45 min).

Zvykla jsem si u těst, obsahujících více celozrnné mouky, tuto předem alespoň na 30-60 minut předmočit ve vodě, obsažené v receptu – větší zrnka mouky namočením změknou a také se lépe vyvíjí lepková struktura.