Chleba je lehký, pružný, díky pohankové mouce opět s mimořádně tmavou třídou, výborný i druhý den.
Suroviny:
360 ml (g) vody
lžíce oleje
lžička cukru
2-3 lžičky kmínu
lžíce hustého kvásku (60-100 g)
2-2,5 lžičky soli
100 g celozrnné pohankové mouky
100 g žitné celozrnné mouky jemné
420-430 g hladké mouky
21 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a necháme jí těsto pouze umíchat. Vymíchané vytáhneme, lehce omoučíme a v zakryté míse necháme nakynout.
Poté propracujeme, uděláme bochník a omoučený ho dáme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (můžeme řed kynutím naříznout).
Vykynutý upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/40-45min).
Jelikož mi doma pohanku moc jíst nechtějí, zkusila jsem tento recept. Pohanku jsem si namlela trošku víc jemnou, ale ničemu to nevadilo. Tento chlebík jsem pekla prvně a moc nám chutnal. I druhý den byl opravdu výborný. Určitě ho zase brzy udělám.