Chcete dělat chlebíčky?
Tyto večky (veky) jsou nadýchané a přesto to není žádná vata (myslím, že pomohla ta trocha žitné a pšeničné celozrnné mouky, která je do těsta přidána). Nedají moc práce, vydrží výborné 2-3 dny a ani pak netvrdnou. Krajíčky můžete nakrájet i tenčí, neprohýbají se v ruce, nemačkají. A pokud večky upečete tenčí, ve formě bagetek nebo rohlíků, můžete z nich po nakrájení nazdobit jednohubky.
Suroviny na večky (veky)
- 270 g vody
- 1 lžička cukru
- 50 g oleje
- 1,5 lžičky soli
- 50 g žitné mouky chlebové
- 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 400 g hladké mouky
- 15 g droždí

Postup:
Pomocí domácí pekárny
Všechny suroviny dáme do formy pekárny. Nejprve tekuté, pak sypké (droždí nahoru na mouku, mimo sůl) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem
V troše přichystané vody rozmícháme lžičku cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20-25 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto uhněteme a v teple místnosti necháme vykynout.
Vykynuté těsto na stole ručně propracujeme, rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme večku. Pokud těsto rozdělíme na polovinu, z obou vytvarujeme kratší a silnější veky – někteří chlapáci nemají rádi mini chlebíčky, ale pořádné „chlebáky“ :-)
Večky (veky) necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (můžeme je i naříznout), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C, ihned po vsazení plechu do trouby teplotu zeslabíme na 200 °C a upečeme – asi 25-30 minut).
Večky nemají chybu, dneska je peču k výbornému tradičnímu vánočnímu kuřecímu salátu. Dělám je už několik let. :-)
Večky nemají chybu. Peču je každoročně hlavně na vánoce k tradičnímu kuřecímu salátu, který podáváme místo obědu. Tak veselé vánoce Ivi :-)
Děkuju, tobě taktéž :-)
Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet večky, ale bohužel mi došla pšeničná celozrnná mouka, mohla bych dát 50 g žitné celozrnné a místo té pšeničné celozrnné bych dala normální hladkou? Zítra máme oslavu a chtěla bych vyzkoušet na chlebíčky. Děkuji velice. Helena
Dobré ráno, Heleno,
určitě můžete, jen dejte o necelou lžíci vody méně – hladká jí potřebuje trochu méně než celozrnka ;-)
Iva
Ivuš jdu Ti poděkovat za úžasný recept na večky.Dnes jsem zkusila,před chvílí krájela,jsou jak hedvábí přitom pevné,prostě úžasné.Moc díky za další super recept♥Jarka
Dobrý den, podle vašich receptů peču už skoro dva roky, hlavně kváskový chleba a ještě máme rádi pečivo s prefermentem. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte recept na klasickou chlebíčkovou veku.
Děkuji
Dobrý den,
pokud myslíte něco jako kupovanou, tak nemám. Tuhle jste už zkoušela?
Ta klasická veka je těstem velice podobná rohlíkům, jen je mastnější – jako tahleta.
Tuto jsem zkoušela, je taky moc dobrá :-)
Děkuju za skvělé recepty
Tak chlebíčky jsou zachráněné :-), místo tří veček jsem udělala dvě větší veky. Děkuji :-)
Aha – tak o velikost šlo? Domnívala jsem se, že nevyhovuje chuťově…
Ne,ne, chuťově je výborná i druhý den :-)
Dobrý deň
Piekol som Vaše večky trochu pozmenené, ale prosím o radu. Vo Vašich receptoch je často uvedené: zapnem pekáreň na program cesto, to jest miesenie – ako dlho, kysnutie – ako dlho a s prihrievaním ? Nakusnuté cesto po vyklopení na vál sa pri veke tiež prekladá ? Ja som prekladal, stáčal a z bochníka vyvalkal kruh, zroloval, konce zahol pod veku. 20 min. prikryté ešte kyslo, potom som narezal, potrel bielkom a vložil do rúry. Cesto sa mi takmer nezdvihlo v rúre, ale na boku prasklo, dole v rúre bol aj kastrólik s vodou, nemal tam byť ? Teplotu som dodržal, možno bola ešte o niečo nižšia, piekol som zo špaldovej hladkej s žitnou hladkou chlebovou (50g), prečo praskol ? Vďaka za odpoveď.
Dobrý den, Jáne,
recepty byly původně všechny psané pro práci s domácí pekárnou. Hodně lidí ji však nemá, proto je tu i tenhle článek
https://www.pekarnomanie.cz/pekarnu-nemam-ale-chci-zkusit-recept/ ale i tak bych je ráda do jara poupravila tak, aby to bylo všem jasné.
Pekárna těsto mísí přibližně 20 minut a kyne ho hodinu – během kynutí ho dvakrát promísí.
Překládat nebo nějak složitě tvarovat není třeba. Buď uděláte velikou bulku, kterou tlakem dlaně rozválíte na silnější „bagetu“ nebo těsto rozválíte a pak svinete jako rohlík.
Je zvláštní, že Vám vytvarované těsto moc nenakynulo, možná to chtělo ještě nechat a pak by Vám veky v troubě pravděpodobně nepraskly. Pečivo na plechu nechávám kynout klidně 45-60 minut ;-)
Špaldová mouka se chová tochu jinak než hladká obyčejná, mně těsto s ní připadá jakoby trochu hutnější…však zkuste mouky podle receptu a uvidíte – kdo je pekl, byl moc spokojený…
Ďakujem za odpoveď. S chuťou aj konzistenciou som aj ja spokojný, veka bola mäkká a áno trocha hutnejšia, ale to som vďaka špalde čakal. No keď ja musím hneď na prvý krát robiť zmeny a nie vždy to vyjde. Takže zopakujem, dodržím Váš recept a potom budem „špekulovať“.
Přidala jsem trochu vody a pekla v pekárně, jako Francouzský chléb. Povedlo se a chutnalo, díky!
Dobrý den,
jenom se chtěla zeptat, jestli jsou v tomto receptu myšleny kvasnice sušené nebo živé? A pokud živé, tak udělat omládek? Nemám pekárnu, tak chci zkusit upéct bez pekárny. Moc děkuji
Dobrý den,
omládek dělat nutně nemusíte (ale také můžete :-) ). Upečete určitě výborně i bez pekárny a droždí jen čerstvé.
Ať se Vám povede!
Iva
dobrý den, četla jsem Váš recept na veku a přijde mi, že toho droždí na půl kila mouky je málo. Opravdu jen 15gr? A můžu dát jen hladku mouku? nemáme žitnou a celozrnou rádi. :-)
Dnes jsem pekla veky a na pul kila mouky bylo 40gr kvasnic. Děkuji Líběna
Dobrý den, Liběno, pokud dáte jen hladkou mouku, bude potřeba ubrat maličko vody, kterou těsto zaděláte. A co se týká droždí, opravdu to stačí, mám mnohokrát vyzkoušeno. Toto těsto by moc pěkně vykynulo dokonce i s 10 g droždí. To jen staré recepty používají takové hromady droždí (na půl kila mouky je kostka kvasnic opravdu příšerně moc). Z takového pečiva pak strávníky pálí žáha a je droždím hodně cítit. Druhý den po upečení je to ještě horší.
Všechny nabízené recepty mám vyzkoušené, nebojte se toho!
Pěkný nový rok!
Iva
O.K. děkuji vyzkouším.
Přeji štastný nový rok
Dnes jsem upekla 2 velke veky s 10 g drozdi,krasne nakynuly.
Jeste se musim pustit do peceni s nocnim kynutim,abych si ulehcila praci.Diky za recept.
Veky byly výborné, recept si ukládám jako poklad do oblíbených a děkuji za něj.
Vecky jsou vyborne! Paní Ivo, jste bajecna. Diky!