Vícezrnné dalamánky jsou opravdu lehké, s pravidelnými póry, výborné i druhý den. Kousky semínek a zrn, byť jsou předmočené, nás donutí dobře rozkousat každé sousto.

Suroviny: Vícezrnné dalamánky

na omládek
110 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
21 g droždí

Dále:
30 g žita
30 g pšenice
30 g sojových vloček
lžíce lněného semínka
lžíce žitných otrub
lžička drceného kmínu
3 rovné lžičky soli
2 lžíce oleje
250 g vody do těsta
500 g hladké mouky
50 g žitné mouky

130 g horké vody na namočení mletého zrní

 

Vícezrnné dalamánky

Postup:

toto těsto jsem dělala robotem.

Nejdříve jsem si v kávomlýnku posekala na hrubší šrot pšenici a žito, sójové vločky jen částečně – zůstaly většinou vcelku.

Vícezrnné dalamánky

 

Vše jsem zalila 130 g horké vody a nechala nabobtnat.

Vícezrnné dalamánky
Lžící jsem umíchala v míse robotu omládek, mísu zakryla a omládek nechala 45 minut kynout.

Pak jsem přidala nabobtnané zrní, zbytek ostatních surovin a robotem vymísila těsto. Po 60-90 minutách kynutí (záleží na teple místnosti, kde těsto kyne) jsem ho propracovala, rozdělila na 8 dílů a z každého udělala bulku – dalamánek.

 

Vícezrnné dalamánky
Lehce jsem je nařízla žiletkou, v rozevírajících se zářezech sypla kmínem a nechala na plechu asi 40-45 minut kynout.
V dobře vyhřáté troubě (210°C) byly dalamánky za 25-30 minut upečeny.

 

Vícezrnné dalamánky

 

Vícezrnné dalamánky