Vícezrnné dalamánky jsou opravdu lehké, s pravidelnými póry, výborné i druhý den. Kousky semínek a zrn, byť jsou předmočené, nás donutí dobře rozkousat každé sousto.
Suroviny:
na omládek
110 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
21 g droždí
Dále:
30 g žita
30 g pšenice
30 g sojových vloček
lžíce lněného semínka
lžíce žitných otrub
lžička drceného kmínu
3 rovné lžičky soli
2 lžíce oleje
250 g vody do těsta
500 g hladké mouky
50 g žitné mouky
130 g horké vody na namočení mletého zrní
Postup:
toto těsto jsem dělala robotem.
Nejdříve jsem si v kávomlýnku posekala na hrubší šrot pšenici a žito, sójové vločky jen částečně – zůstaly většinou vcelku.
Vše jsem zalila 130 g horké vody a nechala nabobtnat.
Lžící jsem umíchala v míse robotu omládek, mísu zakryla a omládek nechala 45 minut kynout.
Pak jsem přidala nabobtnané zrní, zbytek ostatních surovin a robotem vymísila těsto. Po 60-90 minutách kynutí (záleží na teple místnosti, kde těsto kyne) jsem ho propracovala, rozdělila na 8 dílů a z každého udělala bulku – dalamánek.
Lehce jsem je nařízla žiletkou, v rozevírajících se zářezech sypla kmínem a nechala na plechu asi 40-45 minut kynout.
V dobře vyhřáté troubě (210°C) byly dalamánky za 25-30 minut upečeny.
Dneska jsem je pekla už po několikáte, jsou úžasné :-)
Ivo, asi hloupý dotaz, ale dalo by se upéct s nenamletým obilím? Na jak dlouho by se muselo namočit?
Není hloupý :-) Mrkněte sem
https://www.pekarnomanie.cz/vecky-sestizrnky/
Ivo, asi pomalu chápu, ale těch 130 g vody na zalití obilí je odebraných z těch 250 g vody do těsta nebo to je navíc?
Ještě na doplnění – obilí nebude pomleté a mám ho od večera namočené ve vodě (chtěla bych péct zítra, teda vlastně dnes k večeru).
Nemyslím si, že odebraných, určitě jsou navíc – musím to v receptu upřesnit. Jednak v Surovinách píšu – 250 g vody do těsta…a pak také – v receptu je 360 g vody a celkem 690 g mouky (pouze mouky, nepočítám otruby, zrno…).
Jestli vám v namočeném obilí zbyde nějaká viditelná voda, odlijte ji před zaděláváním těsta pryč ;-)
Ať se váám zadaří! :-)
Dobrý den, tak jsem dalamánky upekla a jsou výborné, nadýchané – až na jeden detail, že obilí je v nich jak broky :-(. Měla jsem ho namočené, jak píšete, před použitím do těsta jsem ho s vločkami ještě spařila horkou vodou, ale nestačilo to. Protože jsou dalamánky velmi chutné, tak to určitě nebyl poslední pokus. Co mám příště udělat? Mám to obilí povařit? A jak dlouho? Chtěla jsem zkusit přidat zrní i do chleba, ale teď mám strach, abych ho tím nepokazila. Mlýnek nemám, takže musím použít celá zrnka.
Dobrý den,
v odkazu výše, na večky šestizrnky, obilí předem máčím, pak vodu sleju a namočené obilí pomixuju ponorným mixérem – je nadrcené méně než to, namleté kávomlýnkem zasucha.
Pokud nemáte tyčový mixér, budete muset zrní opravdu uvařit. Jak dlouho, neřeknu, je třeba během vaření ochutnávat a včas pak vypnout a scedit. Včas, tzn. povařit tak, aby bylo zrno měkké podle vašich představ.
Asi by to šlo i se zrním naklíčeným, to také změkne přirozeně, ale ještě jsem to nezkoušela.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by šli tvarovat rohlíky a pokud ano, tak jak dlouho asi tak péct?
Děkuji Aneta
Dobrý den, nevím, jestli se těsto nebude trochu lepit, ale zkuste to. Pekla bych je rozhodně kratší dobu, max. 15 minut.