Černé rohlíčky

 

Často se stane, že se nečekaně ohlásí návštěva. Máte-li hodinu času, stihnete upéct lehce sladké kakaové rohlíčky s mandlovými lupínky.

Jsou opravdu bleskově hotové, během hodiny. Zvenku lehce křupavé, uvnitř mechově měkounké, jsou poměrně málo sladké, chutnají kakaem a voní skořicí. Dovedu si představit podávat je proříznuté a promáznuté máslem.

Suroviny:

180-190 g vody
25 g zcela změklého másla
20 g cukru
vanilkový cukr
360 g hladké mouky
půl lžičky skořice nebo perníkového koření
4-5 lžiček kakaa
18 g čerstvého droždí
špetka soli
Na potření a posyp:
vejce
plátkové mandle

Černé rohlíčky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme vanilkový cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíme ostatní suroviny a v misce rozšleháme vajíčko na potření rohlíčků. Po 15 minutách do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku. Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 8 výsečí (celkem tedy 16). Z každého trojúhelníčku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více návinů.

Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout. Potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/12-15 minut). Podáváme sypané moučkovým cukrem.

Pečení je třeba hlídat. Hodně vypečené rohlíčky můžou být zároveň i vysušené.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.