Pâte fermentée (staré těsto, old dough) pomůže těstu nejen lépe kynout i při menším množství droždí, ale zároveň ho hodně ochutí a posune trochu jiným směrem.
Přesto, že je v tomto chlebu jen minimum žitné mouky a je zadělaný droždím, chutná úžasně i třetí den, je stále stejně měkký a voňavý a připomíná mi chléb kváskový.
Suroviny:
Pâte fermentée (staré těsto):
130 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
asi 2 g čerstvého droždí
špetka soli
Dále:
310 g vody
50 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké mouky
3 g čerstvého droždí
2 rovné lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
Postup:
přibližně den předem umícháme staré těsto (pâte fermentée). Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mouku a sůl a dobře uhněteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba.
Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít.
V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky všeho starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout.
Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme.
Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oprou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme.
Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).
Vyzerá senzačne! Hneď by som jednu pätku zbodla. A tá striedka je prenádherná…vyzerá mäkučká jak páper…a chrumkavá kôrka. To je kombinácia eňo-ňuňo :-)
Ja som naposledy robený s OD zbabrala… kvôli tomu, že som praštená… som nechala v DP miesiť len cesto s múkou a nechala ho 1 hod – autolýza… a až neskôr som pridala OD + zvyšok vecí.. Pekáreň to husté cesto s OD + zvyškom už riadne nepremiesila a ked som to mala na doske vykysnuté, pod rukami som cítila, že sú nejaké tvrdé časti v ceste… a chlieb nebol dobrý.
Strašne by som chcela vedieť pekárčiť ako ty :-)
Děkuju, Heli – ta „pekárčina“ mi možná jde proto, že mám za sebou spoustu pečení :-) – ne vždycky úspěšných, ale právě z chyb se člověk hodně naučí ;-)
Dobrý den chci se zeptat prosím váha droždí není malá? Chleba jsem zkoušela je vynikající jen jsem poprvé dala droždí do starého těsta 20g a do těsta potom 30g chléb byl jako máte na obrázku jen pro mě byl cítit droždím.Druhý jsem udělala jak píšete 2g a 3g a přišlo mi to moc málo.Chléb sice výborný na chut ale už nebyl tak nadýchaný…..:-(. Nevím kde dělám chybu ..děkuji za odpověd
:-) droždí tam mám opravdu málo, ale dostačující množství. Ona někdy přílišná nadýchanost taky není ku prospěchu – chleba přeci nemá být jako vata ;-)
Chybu určitě neděláte. Měl chleba normální očka? Nebyl hutný?
Dobrý den Ivo,
moc děkuji za odpověd.Chleba je nejlepší co jsem zkoušela chutově výborný:-).První byl oválný a vypadal přesně jak na obrázku jen jak jsem psala cítila jsem tam droždí ( chlap necítil nic)….Druhý jsem udělala podle receptu přesně neměl očka jen malinko ale nebyl hutný chutově výborný i je krásně měkký…Zadělám v pekárně pak dám do olejové mísy kynout a pak do ošatky vždy i krásně vykynul…ted bych ho chtěla zkusit celý v pekárně i upéct ale ty z trouby jsou chutnější…:-) Jana
Jani, myslím si, že tento chleba v pekárně dobrý nebude. Ale pokud to zkusíte, napište mi, prosím, jak jste dopadla ;-)
Děkuji :-)
Hezký den,p.Ivo,chléb výborný,manžel už jiný nechce,jen teď poslední 2 (*celkem jich už bylo cca 8)Tak po vyklopeni z ošatky se trochu rozjede a v troubě nenaskočí pořádně do výšky,čím to bude?děkuji
Dobrý den, Vlaďko,
to, co popisujete, naznačuje, že by chleba mohl být před pečením překynutý. Zkuste trochu zkrátit dobu kynutí v ošatce a uvidíte, zda to pomůže. Mělo by :-)
Iva
Tak to samé jsem mela i Já a už jsem se do toho raději nepoustela:(
Samozřejmě, že nezdar nepotěší nikoho. Pokud ale popřemýšlím, kde se mohla stát chyba, spíš mě to „nakopne“ k dalšímu pokusu – zvědavá, jestli jsem to odhadla správně a další chleba už bude podle představ :-)
Chleba vypadá moc pěkně a podle ohlasu je výborný. Chtěla bych ho také zkusit, můžu použít kvásek místo droždí. Pokud ano, tak kolik kvásku?
Děkuju. Helena
Ještě jsem nwzkoušela, můžete začít. V těchto horkách bude kynout mnohem rychleji, než jindy a je s tím třeba počítat.
Kvásku bych použila jako na jiné těsto, tj. rozkvasit 10-20% mouky z receptu. Do starého těsta, které bude v lednici déle, bych spíš volila tu spodní hranici, aby nebylo příliš kyselé. Pokud ho chcete v lednici uchovávat dva a více dnů, třeba i jen 5% rozkvašené mouky místo 10.
Chce to opravdu vyzkoušet. Možná bych jako staré těsto použila kousek kváskového těsta na chleba, odděleného hned po zadělání….
Možností je mnoho. :-)
Děkuju za rady, nejsem zkušená pekařka. Kvásek jsem si založila s pomocí Zdeničky Koloběžka 1. teprve letos v lednu. Ještě jedou děkuju. Helena
Á, Zdenička je moc fajn, ochotná a šikovná :-) Nejdřív si chleba zkuste s droždím (je ho tam minimum), pak s kváskem – a třeba i po poradě se Zdeňkou ;-)
Dobrý den, chtěla bych tento chleba vyzkoušet, ale s větším podílem žitné mouky. Bude postup stejný nebo se to bude lišit třeba v ml vody….díky za radu.
Pokud podíl žitné zvýšíte jen trochu, možná bude chtít maličko víc vody. Jestli ale dáte převahu žitné, bude (krom většího množství vody) se i těsto chovat jinak – bude třeba víc lepit. S tím je třeba při zkoušení počítat.
Moc děkuji
Dobrý den, jsem úplný začátečník, ale vaše stránky umím nazpaměť :-). Chtěla bych se zeptat, kolik se toho starého těsta dává na jeden bochník. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den i Vám, Moniko :-)
píšu to v článku, že se do něj použije přibližně 30% mouky z receptu, ale myslím, že nic nezkazíte, když ho bude trochu víc nebo méně ;-)
https://www.pekarnomanie.cz/stare-testo-old-dough-pate-fermentee/
Chci se zeptat-pekla jste někdy tento chleba v remosce nebo jen v troubě? Díky za odpověď
Pouze v troubě, líp v ní naskakuje :-)
Po čtyřech letech jsem dala odpočívat kvásek do mrazáku a vyzkoušela tento chleba… Naprosto luxusní záležitost ….budu péct asi velmi často !!!!!! :) díky za výborný recept!!!!!
To mám radost :-) i u nás moc chutná. Díky delšímu prokvašení starého těsta má chleba zase jinou chuť, než jsme bývali zvyklí :-)
Ivi, píšeš, že jsi pekla jenom v troubě. Co myslíš, mám risknout remosku?
Těsto je hydratovanější, chlebík se v málo teplém prostředí snaží rozjet, proto trouba. Na druhou stranu ho remoska moc rozlít nenechá.
Musela bys ji nechat rozehřát a přinejhorším bude chlebík nízký a široký – ale pořád dobrý. Zkusíš? :-)
Možná budu chvilku odolávat, ale myslím si, že to zkusím. Pak dám určitě vědět :-)
Teď jsem si spočítala, že je to ze 600 g mouky :-(, to se mi do remosky asi nevede …
Zkus to o 1/4 zmenšit ;-) Potřebuješ s tím pomoct?
Já to nějak přepočítám, jenom nevím, jak mám odhadnout to pidi množství droždí – lékárenskou váhu doma nemám :-)
Dáš prostě pidimnožství :-) Kolik ti to naváží nejméně? Třeba i 4 g? Ve 260 g vody ty 4 g droždí rozpustíš, dobře rozmícháš, polovinu vyleješ (vyhodíš 2 g droždí a trochu vody) a máš 130 g vody se 2 g droždí – vlastně ty potřebuješ (spočteš si) o 1/4 méně…
Tak tohle by mě asi nenapadlo – je vidět, že zkušeností máš mnooooooooooooooooooohem víc než já a daleko snáz si dokážeš poradit .
Nebudeš mi věřit, ale tenhle fígl mě napadl teprve asi před měsícem :-) :-)
Pěkný den Ivo,
takové nadšení z chleba už dlouho u nás nebylo,takže moc děkuji za receptík na výborný chlebík.Když vidím svého muže,vidím malého kluka s rozzářenýma očima a patkou chleba:-))
Děkuji Naďa
Dobrý den, Naďo,
tak obrovská pochvala mě vždy mimořádně potěší :-)
Děkuji :-)
Hezký večer Ivo,tak s nástupem tmy a chladu se vracím k osvědčenému receptu chleba,jen peču v hrnci v troubě(má pevnou kůrku z vršku a boky a spodek jsou takové pórovitější) pro nás stále 👍i po těch 4 letech co u nás pečeme.S přáním pěkného dne Naďa
Dobrý den, Naďo,
jsem moc ráda, že se chlebík daří :-)
Iva
Po různém experimentování s různými recepty na chleba v pekárně i bez, s kváskem i bez, s nejrůznějšími moukami jsem doputovala k chlebu bez hnětení, jen jsem si hodně upravila mouky:
http://salomino.cesnet.cz/album/index.cgi?album=/Dobroty/Slanosti&mode=viewpicture&picture=Chleb+bez+hneteni.jpg (přidávám i ječnou nebo pohankovou).
Jiný jsem už několik let nepekla. Ale tohle mě zaujalo, tak jsem to zkusila. Chleba je opravdu úžasný!! Zdá se, že mám alternativu k tomu svému, chleba už roky nekupujeme. Díky moc za recept!
To je pro mě úžasná poklona, děkuji :-)
Ivi, tak zítra bude den D a uskutečním pokus v remosce. Včera jsem si umíchala 1. těsto, které čeká v ledničce, a uvidím, co z toho nakonec vyleze. Podle komentářů zde by to mělo být něco fantastického, tak doufám, že se k nim budu moct přidat :-)
Ahoj Ivi, teď jsem vyklopila chlebík z remosky – vypadá naprosto famózně. Před pečením jsem si ho připravila na pečící papír do cedníku a tak, jak jsem ho do remosky posadila, tak zůstal, vyjel jenom nahoru (až trošku moc, takže je svrchu upečený víc, než bych si představovala), ale nerozjel se snad ani o milimetr. Maličko po obvodu praskl, ale fakt jen nepatrně – zřejmě aby nevypadal až tak dokonale :-).
Takže hlásím, že se v remosce péct dá :-)
To je úžasné!
Moc děkuji za vyzkoušení i zprávu! Doufám, že vám chutnal ;-)
Chlebík byl i chuťově výborný, rodinka se olizovala až za ušima, prý nejlepší jaký jsme měli. Mně také chutnal, moc, ale přiznávám – pro mě bude dál jedničkou kváskový :-) – denní nebo kmíňák s jogurtem.
Jeden z nejlepších chlebů vůbec….
Téměř jako kupovaný, ale mnohem lepší!!!
Chlebík je úžasný. Ještě jsem nesebrala odvahu na kváskový, tak dělávám tenhle a musím říct, že u nás doma všem moc chutná :) ..
Chleba jsem zadělala ze starého těsta, které odpočívalo dva dny v lednici. Nesehnala jsem chlebovou mouku, tak jsem použila celozrnnou – žitnou i pšeničnou – a předepsanou hladkou. Pekla jsem v litinovém hrnci prvních deset minut s poklicí, pak jsem poklici vzala, spálila se, poklice mi vypadla, urazila kus těsnění v troubě, odrazila se od podlahy a zastavila se o dřevo na podpal. Urazila jsem boha několika silnými větami a pokračovala v pečení bez poklice. Trochu jsem se bála, že chleba moc nenaskočil, ale po vychladnutí byl sice trochu tmavší, než na Vašem obrázku, přesto výborný a úplně mě nadchnul. Můj první opravdový chleba! Těsnění se dalo snadno spravit a na podlaze nezůstaly žádné stopy, takže výsledek – skvost. :-)
Evi, při čtení jsem vyloženě trnula! Naštěstí to dopadlo docela dobře, těší mě, že Vám chleba chutnal. Pokud přidáváte (nebo nahražujete) víc celozrnné mouky než je v receptu, je třeba přidat i 1-3 lžíce vody navíc – podle množství celozrnky. ;-)
Chce to vyzkoušet :-)
Ano, děkuji. Jsem celkem zkušená pekařka, ale chleba je moje slabá stránka. Pravda je, že těsto bylo asi tužší díky té celozrnné, a také méně vyběhl bochníček, když jsem ve svém řádění vyvětrala troubu, ale litinový hrnec asi teplotu udržel. Chleba je sice hutnější, ale velmi dobrý, a chutná i manželovi, který na moje dosavadní pokusy hledí spíš skepticky. Příště to bude lepší!
Dá se tento chleba upéct v domácí pekárně. Děkuji
Nemyslím si, Jardo. Těsto je dost hydratované (řídké), po začátku pečení se mu v pekárně propadne střed.
Ahoj Ivi přeji dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jak to mám péct ten chleba,když tady píšeš na nějaké dlaždici a já jí nemám v troubě to je nějaká speciální.Děkuji za odpovět.
Ahojky, dlaždice se dá koupit i kusovka, nejlepší je žulová. Ale postačí i nahřátý plech, popř. dva plechy v sobě ;-) Nebo i litinový tálek, který se používá na plynový vařič, nemáš doma?
hezký den,mohu se zeptat-v receptu to staré těsto přidáme druhý den celou dávku do druhého těsta nebo jen část a kolik děkuji
Dobrý den,
přidáme ho všechno. To slůvko -všechno- v Popisu je, ale zdůrazním ho, aby to bylo patrné na první pohled ;-)
děkuji,chléb se povedl
Ivko, ještě jsem sice nenakrojila, ještě pálí, ale i jen tak na první pohled vypadá skvěle. Pekla jsem dlouhou šišku, a už se těšíme. Snad i střídka bude tak povedená. :)
Tak už jste snad nakrojili i ochutnali… :-)
Doufám, že bude chutnat tak, jako chutnal i nám!
Dobrý den,
nejprve chci moc pochválit vaše stránky o pečení, jsou úžasné, a těch receptů! Člověk neví, co dřív zkusit. S pečením chleba mám trochu zkušenosti – tedy jen v troubě a snad vždy se chleba dal jíst a chutnal. Tento váš mi připomínal recept na jedny moc dobré hydratované bagety, tak jsem ho riskla – už dávno jsem chtěla místo baget prostě uplácat bochník, ale neměla jsem odvahu. A i tento váš chlebík se vydařil, je fakt výborný a určitě ho budeme péct častěji! DĚKUJI
Dobrý den i Vám
a děkuji za pochvalu :-) Tenhle chleba moc chutná i u nás, chutí dost připomíná kváskový.
Dlouho jsem hledala ten správný chleba co se skloubí s mojí pracovní dobou.Dříve jsem pekla kváskový,ale co jsem změnila práci, nebyla doma a nějak nic nestíhala tak můj skoro tříletý Lojzík umřel.Jeho DNA mám ještě v mrazáku :-)
Vyzkoušela jsem tento opravdu s takový pidi množstvím droždí jako je v receptu.Obě těsta kynuly krásně mezi překládáním jsem nechávala kynout 30 minut.Chléb krásně vyskočil i v troubě.Oka mám velká jako na obrázkách,chuť úplně jiná a přesto výborná,kůrka krásně křupavá.
Myslím že je ten pravý co jsem hledala.Staré těsto se dá udělat i několik dní dopředu to kdybych se k pečení nedostala mohu ho odložit na zítra a druhé míchání těst,kynutí a pečení se zvládne za 4 hod.
zdravím Ivo, tak chleba se povedl a je skvělý, bude to jeden z mých oblíbených :-) díky za recept :-)
http://jpeg.cz/images/2017/05/03/mIXpo.jpg
http://jpeg.cz/images/2017/05/03/72Dx0.jpg
No úúúžasný! :-)
Absolutně nejlepší chleba z droždí. Téměř k nerozeznání od kváskoveho. Díky moc za recept.
Dobrý den, mám velkou radost, tak Vám píšu😊Po hodině dlouhé době placáků a nepovedených chlebů se mi včera konečně povedl krásně vysoký a moc dobrý chleba podle Vašeho receptu. Ještě pracuji na silném kvásku, tak jsem zkusila tenhle chleba a i když se mi do droždí moc nechtělo, tak chleba mě i manžela nadchnul. Dokonce říkal, tak teď peč jenom tento skvělý chleba 😊Děkuji za velice chutné a skvělé recepty a už se těším, jak vyzkouším další i s novým kváskem 😉👌
Dobrý den, Ivano,
jsem ráda, že i u Vás tento chleba chutná :-) a přeji Vám, ať se Vám (nejen) pečení daří i nadále!
Iva
Peču jen tento, jelikož je časově dostupný než kváskový a je výborný.
Díky za zprávu :-)
Da se tento chleba upéct i v litinovém hrnci?
Stoprocentně :-)
Dobrý den, musím říct, že tento chléb nás všechny nadchnul, je úžasný, měkký, nadýchany a chutný 😊. Děkuju za skvělý recept, podrobný a srozumitelný i pro začátečníka 😊. Myslíte, že se dobře propeče, když bych udělala bochník z 1,5 dávky? Máme dost dětí a bochník téhle velikosti snědly na svačinu 😉. Potřebuju větší 😁. Moc děkuju a přeju hezký den
Dobrý den, Markéto, pokud se větší bochník vměstná do hrnce, který máte, určitě to vyzkoušejte! Pekla bych ho trochu déle, třeba o 10-15 minut. Možná bude stačit i těch 10 navíc, uvidíte sama ;-)
A děkuji za pochvalu! :-)
Iva
Dobrý den, děkuju za odpověď 😊. Chleba jsem zkusila z 1,5 dávky, peču na pizza kamenu, ještě že mám tak velkou troubu😁, chvíli jsem měla strach, že uteče, ale nádherně vyskočil👍. Naši kluci říkali, že je to chleba pro dřevorubce a chtějí ty veliké krajice plné bublin😊. Je krásně propeceny a křupavy, stačilo 10 min. navíc. Moc děkuju za všechny Vaše výborné recepty. Markéta
Pekla jsem o víkendu, mámě k narozeninám (93), byl vynikající, krásně naběhnul a potěšil. Dnes peču znovu pro nás
Viděla jsem foto, nádherný! :-) Doufám, že měla maminka radost :-)
vynikající chlebík! Druhý den byl snad ještě lepší. O víkendu peču znovu. :-)
Zdravím .
Otázka která je možná už stupidní díky milionu komentář ,ALE i přes to se zeptám.
Jak uvádíte tyto suroviny na staré těsto:
130 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
asi 2 g čerstvého droždí
špetka soli
chápu to dobře , že je to množství na jeden bochník a má se přidat k těm dalším surovinám?🙏🙊
Děkuji Bára
Dobrý den, ano – na jeden bochník a přidá se k těstu.
Ať se Vám povede!
Iva
Děkuji moc Ivko!!
Dobrý den, měla bych prosím dotaz. Preferment i těsto jsem dělala z poloviční dávky. Bude doba pečení přímo úměrná hmotnosti? Tedy mám péct poloviční čas než jak uvádíte v receptu? Teplota zůstává stejná?
Děkuji za odpověď, už jsem zvědavá jak se to vydaří :-).
Dobrý den, nene, doba pečení je jen o trochu kratší, ne poloviční (místo celkových 45 ho pečte 35-38 minut). Teplota zůstane stejná.
Ano, děkuji, došlo mi to v průběhu pečení. Jinak se taky přidávám k děkovným komentářům. Jednoduchý, úžasný a poprvé byl chlebík jako z obchodu.
Dobrý den,děkuji za tento výborný recept, dnes peču potřetí tento vynikající chlebík.
I když jsem bába a prabába stále se učím něčemu co jsem nikdy nepekla.
Dcera mě lanařila na kváskový chléb,ale to byla na mě vyšší dívčí,nepovedlo se.
Už jsem toho chtěla nechat a ejhle našla jsem tento receptík akorát pro mě.
Moc a moc vám děkuji, jen tak dále.
Jarmila
Dobrý den, Jarmilo,
jsem potešena, že se Vám moje recepty tak hodí. A zároveň Vám tady tiše tleskám, že i ve vyšším věku se stále učíte novým věcem :-) mohla byste v tomhle být příkladem mnohým dvacátníkům :-) :-)
Děkuji!
Iva
P. S. Mohu se zeptat, zda jste kdysi dávno neučila na ZŠ?
Dobrý den paní Ivo,děkuji.Nejsem učitelka.Vyučila jsem se tkadlena.Pečení jsem brala spíš jako povinnost pro rodinu.Až teď v důchodu se trochu věnuji pečení a zkoušení nových receptů.Ale pečení chleba je pro mě nové. Stále jsem napjatá podaří-nepodaří? Podařil se.
Jarmila
Tak tento chleba jsem pro sebe vyhodnotila jako nejlepší drožďový chleba. Když se mi přestane dařit kváskový, vždy se uchýlím k tomuhle. Je kváskovému nejvíc podobný. Sice není tak bílý jako na obrázku – přeci jen jsou v něm tmavší chlebové mouky – ale, na to, že je to drožďák – tak je boží.
Mám radost :-) že Vám chleba tak chutná – u nás je to stejné. Staré těsto je úžasné. Tenhle chlebík už pár let peče s velikým úspěchem i moje dobrá kamarádka v jednom jihočeském muzeu přímo v peci – a lidé by jí za něj i ruce utrhali, jak se říkává :-)
Ať Vás pečení stále baví!
Iva
Dobrý den, jsem začátečnice v pečení chleba. Zkoušela jsem několik receptů a vždycky to nebylo ono a musím říct, že už jsme z tohoto byla nešťastná. Pak jsem našla váš recept na chleba s pâte fermentée. Přišel další pokus a hned jsem viděla, že to je to co hledám. První sice ještě nebyl tak nadýchaný,ale druhý už byl ňam. Dneska jsem upekla třetí a už ho uvnitř mám jako“ementál“. Krásně voní. Říká se, že to trvá až tři chleby než se září,no u mě to bylo kapku delší, ale už vím,jak na to. Chtěla bych vám poděkovat za recept a vaše stránky. Teď chci podle vás vyzkoušet rohlíky a bagety. Recepty jsou krásně napsaný a jak já říkám i pro Blondýnu,ano jsem jedna z nich.😉😂.
Přeji vám hodně úspěchů ve všem konání a díky.
Denisa
Dobrý den, Deniso, moc Vám děkuji za tolik chvály :-) Mám velkou radost, že se Vám chleby konečně daří – ono to potom člověka i baví, viďte!
Přeji Vám, aby se dařilo stále více!
Iva
Dobrý den paní Ivo, jak dlouho cca nechat kynout v ošatce, píšete než se rozpálí kámen na 250°C, ale já ho budu dělat v remosce.
Dobrý den, kynutí trvá cca 40-45 minut, odhadem. Tento chlebík na pečení v remosce úplně vhodný není, ale uvidíte, třeba vám i tam půjde.
Dobrý den paní Ivo,
prosím o radu.
Po vykynutí chleba v ošatce a vyklopení na plech do nahřáté trouby se rozjede na placku,po upečení je dobrý ,ale nemá prostě tvar bochníku.
Dobrý den, vypadá to na překynutý bochník. Zkraťte dobu kynutí v ošatce a mělo b to být dobré. Nestavíte ošatku na zdroj tepla, že ne?
Iva
Dobrý večer paní Ivo,děkuji za odpověď, dávám kynout na radiátor,což je asi špatně,že?
Zkusím méně invazivní postup
Dobrý den, ano, není to dobře. Těsto potřebuje kynout u tepla, ale ne přímo na něm.
Iva
Nevím co víc dodat, tento recept je geniální a tak flexibilní, několikrát jsem se snažil o kváskový chléb, už jsem to vzdal, ale nerad se vzdávám tak jsem si řekl vyzkouším něco mezi, a jelikož vím že old dough je trošinku rozkvas tak jsem to zkusil, a nádherný chlebík, kde jsem necítil ani ždibec kvasnice, všichni okolo si ho oblíbili,až jsem nedávno musel péct v obyč troubě za dopoledne tři bochníky, krásně měkoučký chlebík, oka záleží na Vás jak ho utáhnete, a ty možnosti do těsta přidat řádnou dávku domácích škvarků, výtečný, dá se i přidat smažená cibulka, opět skvělý, nemůžu než doporučit, jo a vydrží měkký i týden.