Chřupáčky jsou jako pírko – buclaté a lehoučké jako vata. Na povrchu chřupavé, vevnitř měkounké, příjemně slané.
Suroviny:
230 g vody
15 g cukru
50 g másla
450 g hladké mouky
1,5 lžičky soli (tj.7-8 g)
18 g droždí
Na provalování:
100 g másla
50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou
Před pečením:
vejce na potření
mák
celý kmín
hrubá sůl
Postup:
Zcela stejný, jako u každých plundrových rohlíků – z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout.
(Vody dáme nejprve asi 220 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale spíš pevné, než měkounké.)
Přidáme zbytek surovin a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.
Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.
Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.
Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo celým kmínem a hrubozrnnou solí a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).
Dobry den ja bydlym v Australia 25 let a my tu nemuzeme najit cerstve drozdi, musim udelat ten kvasek na tyto rohliky sucheho drozdi nebu muzu zadelat a nechat kynout.
Dekuji Michaela
Dobrý den, Michaelo!
Místo čerstvého droždí můžete určitě použít instantní droždí (2 čajové lžičky, rozmíchat v mouce) nebo sušené aktivní droždí (3 čajové lžičky, a je lepší jej nejprve rozpustit ve vodě a nechat asi 10 min bobtnat). Jinak je postup stejný jako s čerstvým droždím. Se sušeným droždím a australskou moukou budete možná muset přidat navíc 2 – 3 lžíce vody.
Dekuji tak to skusim
michaela
Dobre odpoledne zase Ivo‘.
tak jsem to udelala a opravdu jsou vyborne, muj maly snedle uz 6 tak nebudu mit veceri,jenom bych chtela vedet jak tluste to mam navalet,oni nebyli silni vice mene tenci.
Ale nejlepsi rohlicky jake ja jsem jedla od detstvi.
Michaela A.U.
Dobrý den, Michaelo,
ano, tyto rohlíčky jsou opravdu velice žravé :-) Nevím, na jak tenko jste vyválela vy….válím také na poměrně slabší plát, jen tak odhadnu – 3 mmm? Ale mám chřupáčky svinuté z více vrstev (více otoček…nevím jak to jinak nazvat)….každopádně – už jste zkusila, chřupáčky byly tenčí. Není nic jednoduššího, než při dalším pečení vyválet méně, udělat plát silnější. ;-)
Ať se zadaří!
Dekuji velic za odpoved ja to vyvalim min
Michaela AU
Dobrý den paní Ivo,
chci se zeptat, těsto nechám v pekárně jen vymýchat a hned ´ho šoupnu do lednice na těch 45 minut odpočnout?
Děkuji Martina
Dobré ráno,
ano, pokud máte, použijte program bez předehřevu. Finta je v tom, že těsto kyne i v chladu a studené se líp válí i tvaruje ;-)
Ať se daří!
Krásný den ! Chtěla bych se zeptat jestli je možné těsto po posledním přeložení a složení odložit do lednice pes noc a umotat a upéct až ráno.. nepřekyne mi? nebo je lepší rohlíčky umotat a nechat kynout v lednici už umotané a ráno hned upéct? Chtěla jsem je dělat na večeři, ale nakonec nevyjde čas, tedy bych je upekla až na snídani…
Dobrý den, Štěpánko,
nezkoušela jsem, tak jak píšete…tak neporadím, jestli by nepřekynuly. (Pokud by to bylo obyčejné, klasické těsto, to můžete i lehce překynuté přemísit a ono pravděpodobně znovu pěkně vykyne. Toto je provalované s tukem, promísit se už nedá….)
Mám vyzkušeno jen – vyrobit těsto, umotat rohlíky a okamžitě je zamrazit. Po vytažení z mrazáku pak nechám rozmrznout, přitom rohlíčky i dokynou a upeču je.
Dobry den,
Brouzdam po internetu a objevila jsem vase recepty. Moc se mi libi. Jiz nejaky cas pecu s kvaskem.
Tyto rohlicky se mi moc libi. Nemate zkusenost ci nevite, jestli je mozne pouzit misto kvasnic kvasek? A pokud ano, jake mnozstvi cca?
Moc diky za odpoved.
Katerina
Dobrý den,
ano, myslím si, že je můžete udělat i kváskové – v rozkvasu rozmícháte 30-40 % mouky, tj. 140-180 g.
Pokud vyzkoušíte, budu ráda za zprávu, jak se povedlo.
Dtžím palce :-)
Iva
Dnes som ich piekla s raznym kvaskom. Drozdie som nahradila 2 pl rk a cesto kyslo cez noc v chladnicke. Su dokonale.
Dobrý den, je možné použít i jinou mouku treba celozrnnou, špaldovou, živnou ( něco jako celozrnné croisanty )a třeba semínka do těsta? Musel by se zvednou poměr vody?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, určitě to vezme trochu vody navíc, pokud použijete celozrnnou mouku. Špaldová tolik nepije. Nevím, jak bude celozrnné těsto tažné a jestli se třeba nebude chtít trhat, to budete muset vyzkoušet sama.
Vyzkoušeno, moc dobré. Vždy jsem měla obavu z takového těsta, ale musím říct, že jsem se obávala zbytečně. Krásně se pracovalo s těstem, ani to máslo nevytékalo. Jsem ráda, že jsem to vyzkoušela a budu i nadále.
Chřupáčky se jen tváří jako pracné :-) a nejsou. Jsem moc ráda, že i Vám se povedly a chutnají!
Dnes idem piecť dala som špaldovú muku a celozrnu psenicnu vyzerajú výborne tricha vody som dolievala
Cathleen, prosím Tě, rozumím dobře následujícímu „250°C/10min, 200°C/5-8min“ tak, že nejdříve mám péct 10 minut při 250°C, pak ztlumit na 200°C a péct 5-8 minut?
– Moje trouba má nejvýše 220°C – mám prodloužit čas, nebo se o to raději nepokoušet?
Ahojky :-) klidně upeč, ta teplota je ještě ucházející – jde o to, aby při hodně nízké teplotě z těsta nevytékalo máslo, než se těsto zapeče :-) Takže klidně bych pekla na 220 °C, celou dobu. A troubu fakt hodně a dobře nahřej a během pečení raději neotvírej.
Ať se povedou a chutnají!
Iva
Děkuji za radu, vyzkouším. V Tvém podání vypadají nádherně (ostatně jako vše) a hned bych si dala, sbíhají se mi sliny….