Kupované paštiky nejíme už hodně dlouho, od dob, co se chuťově velice pokazily.
Tahle domácí je chuťově výborná, z dostupných surovin a nedá zas tak moc práce. Navíc vím, z čeho je vyrobená a pouhou změnou koření nebo přídavkem oblíbených surovin (medvědí česnek, žampiony, uzená slanina) vyrobit paštiku pokaždé jinou.

Suroviny:

1 kg tučného vepřového masa (nejlepší je podbradek, i s kůží)
500 g syrových jater
250 g sádla (vaničku, kostku)
7 vajec
talíř krájené cibule
sůl
paštikové koření (pokud nemáme, dáme trochu mleté papriky, zázvor, mletý pepř, trošku muškátového květu, hřebíčku a můžeme i mleté nové koření)

Postup:

Podbradek uvaříme v menším množství vody doměkka a cibuli zpěníme na sádle do mazlava. Uvařené maso a játra umeleme, přidáme cibuli se sádlem, syrová vejce, sůl a koření a trochu vývaru z podbradku, aby směs měla konzistenci řidší kaše. Dobře promícháme, dochutíme (kaše by měla být mírně přesolená a výrazněji kořeněná – při zaváření sůl i koření vsákne do masa) a pokud paštiku před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme, je při mazání na chleba k nerozeznání od kupované.

Masovou kaši plníme do zavařovaček do 2/3 jejich výšky, dobře zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1 hod při 100°C. Druhý den sterilaci zopakujeme. (Nebo rovnou zaváříme 2 hod, také při 100°C.)

Pokud do paštiky nepřidáme tu trochu polévky, po zavaření je to spíš taková paštika ke krájení.
Koření si míchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček.
Po otevření to pak zavoní celou místností..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.