Kupované paštiky nejíme už hodně dlouho, už od té doby, co se chuťově velice pokazily. Domácí játrová paštika je chuťově výborná, z dostupných surovin a nedá zas tak moc práce. Navíc vím, z čeho je vyrobená a pouhou změnou koření nebo přídavkem oblíbených surovin (medvědí česnek, žampiony, uzená slanina) mohu vyrobit paštiku pokaždé jinou.

Suroviny na domácí paštiku

  • 1 kg tučného vepřového masa (nejlepší je podbradek – vepřový lalok, i s kůží)
  • 500 g syrových vepřových jater
  • 250 g sádla (vaničku nebo kostku)
  • 7 vajec
  • talíř nakrájené cibule
  • sůl
  • paštikové koření (pokud nemáme, použijeme trochu mleté papriky, mletý zázvor, mletý pepř, trošku muškátového květu, hřebíčku a můžeme i mleté nové koření)

Postup

Podbradek i s kůží nakrájíme na několik menších kusů a všechny uvaříme v menším množství lehce osolené vody doměkka.

V kastrole rozpustíme sádlo a cibuli na něm zpěníme do mazlava.

Uvařené maso a syrová játra umeleme do velké mísy, přidáme k nim lehce prochladlou cibuli i se sádlem a vklepneme syrová vejce. Směs osolíme, přidáme koření a trochu vývaru z podbradku, aby měla konzistenci řidší kaše. Dobře promícháme, dochutíme (kaše by měla být mírně přesolená a výrazněji kořeněná – při zavařování sůl i koření vsákne do masa).

Masovou kaši plníme do zavařovaček jen do 2/3 jejich výšky. Sklenicím důkladně otřeme okraje, dobře je zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a paštiku zavařujeme 1 hod při 100 °C. Druhý den sterilaci zopakujeme, opět 1 hodinu při 100 °C.

Pokud do téhle domácí paštiky nepřidáme trochu polévky, po zavaření je podobná spíš paštice ke krájení. Pokud ji ale před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme, je pak při mazání na chleba k nerozeznání od kupované.


Domácí paštika je u nás velmi žádaná. Koření si míchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček. Věřte, že po otevření sklenice to pak zavoní celou místností. Vyzkoušejte ji namazat na výborný domácí chleba, třeba ten vyrobený z kvásku.

Přidejte komentář