Tučnější, mastnější, svátečnější rohlíky.
Suroviny:
na omládek:
190 ml (g) vody
20 g Sladěnky
250 g hladké mouky
50 g droždí
– vše umícháme dohladka a necháme 45-60 minut kynout
Dále:
710 g hladké mouky
220 ml (g) vody
30 g cukru
15 g soli
250 g tuku
(dala jsem obyčejnou Stelu – Hera nebo Zlatá Haná jsou moc navoněné)
olej na pomašlování rohlíků před pečením
Postup:
k omládku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 1-1,5 hodiny zrát. Během této doby ho 2-3x promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na 32-34 kusů, které necháme ještě asi 10 min kynout. Pak z každého rozválíme ovál a z něj umotáme rohlík. Na plechu je zahneme a necháme kynout. Vykynuté potřeme olejem, můžeme je i naříznout a upečeme je v dobře vyhřáté troubě (230°C/asi 15-17min).
Dobry den prajem…….chcem sa opytat….tuk sa musi rozpustit do cesta?
Než zcela rozpuštěný, dávám ho hodně povolený – aby se do těsta dobře vmísil a přitom ho nenaředil.
Ať se Vám povedou! 🙂
Dakujem idem na to.Uz sa tesim.
Misia splnena.Velmi,velmi dobre.Bolo to zvlastne lebo vlastne az po upeceni a ochutnani som si uvedomila ake rozky som piekla……..presne to su rozky z mojho detstva,ktore sa predavali aj na Slovensku.Dakujem za recept…….dalsi z mnohych ktory nesklamal.
To jsem ráda 🙂
Jarko, znáte Dubčekovy rožky? Jaký je rozdíl mezi jimi a karlovarskými?
Lidé se mě často ptají na recept, ale myslím, že jsem ty Dubčekovy nikdy nejedla…
Už dlouho se na ně chystám, protože tyto rohlíky jsem milovala, ale teď už je není v pekárnách vidět. Teda, v jedné jsem je koupila, ale nebylo to ono. Ivo a nezkoušela jste místo Stely dát máslo?
Přeji krásný den, Lenka 🙂
Dobrý den, Lenko!
Ano, i máslo jsem zkoušela, rohlíky jsou s ním výborné. Jen musíte počítat s tím, že máslem budou i cítit (ne nepříjemně!) 😉