Kváskový mazanec

Chtěla jsem vyzkoušet mazanec bez droždí.
Upekla jsem a musím přiznat, že byl dokonce mnohem lepší, než jsem čekala.
Snědli jsme ho jen tak, suchý, poslední kousek byl dojeden třetí den po upečení – a stále výborný.

Suroviny:
na rozkvašení
35 g pšenčného (nebo žitného) kvásku
160 g (ml) vody
80 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
(smíchat, nechat zakryté 10-12 hodin kvasit v teple)

Dále:
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vanilkové cukry
větší špetka soli
citrónová kůra
320-340 g hladké mouky (podle potřeby)
hrst rozinek

Kváskový mazanec

-okatá střída s rozinkami-

Postup:
k rozkvašenému  kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.
Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.

 

Kváskový mazanec

Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.

30 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, zítra se poprvé chystám na kváskový mazanec. Můžu se zeptat zda je vhodné těsto umíchat v domácí pekárně, případně nechat nakynout? Pečete prosím na horkovzduch nebo vrch-spodek? Děkuji a přeji pěkný večer Kamila

    • Dobrý večer, myslím, že k umíchání i nakynutí můžete pekárnu použít, jen ji nenechte míchat úplně celou dobu – bude stačit cca 10 minut.
      Peču na klasiku, vrch + spodek.
      Iva

      • Děkuji moc za bleskovou odpověď 🙂 ještě se zeptám jak dlouho necháváte nakynout? Moc se mu nechtělo a tak jsem dala po 4 hodinách kynutí do trouby a nejdřív to vypadalo bledě, ale pak se najednou nafouknul 🙂 uvidíme jaký bude až vychladne, voní báječně 🙂

        • Je to sladké kynuté, s obsahem tuku, proto potřebuje kynout déle, než třeba s droždím. Dopřejte mu čas a uvidíte 😉

  • Dobrý deň, v recepte na rozkvas píšete ‚hladka muka‘. Akú používate? Pšeničnú? Ďakujem.

  • Dobrý den, mohu dát na rozkvašení žitný kvásek a tedy místo špaldové žitnou mouku??? Děkuji za odpověď.Lucka

    • Dobrý den, žitný kvásek určitě dát můžete, také používám na rozkvašení. Ale špaldová se za žitnou zaměnit nedá – to by vznikl sladký žitný chleba, ne mazanec 😉
      Iva

  • Dobry den, pani Iva, potrebovala by som radu, aku konzistenciu ma mat cesto na mazanec (robila som prvy raz). Pouzila som 320g hladkej muky, cesto sa mi krasne vymiesilo, len bolo take menej pevne. A teda tiez neviem zrejme odhadnut nakysnutie, resp. sposob, ako to popisujete… Do truby som dala placku vo vyske 2 cm, nakoniec sa zdvihol, aj striedka je celkom pekna, chut dobra, len ten tvar. Inak, ako som vyformovala bochnik, tak hned po por minutach sa zacal roztekat – preto myslim, ze to bolo riedkym cestom… Urcite este skusim, pripadne nakysnutie v osatke by bol zly napad? Dakujem za akukolvek radu 🙂

    Este chcem velmi pochvalit vase stranky, natrafila som na ne este velmi davno (mozno aj 10 rokov dozadu v starej verzii) a piekla som podla vas pecivo, teraz vyse roka peciem z kvasku (ale aj z kvasnic nadalej). Tiez kniha je nadherne spracovana (mam e-book, lebo som nevedela natrafit na papierovu verziu a uz som bola nedockava). Vela inspiracie, napadov a zdravia, aby ste to mohli pretransformovat na dalsie uzasne recepty. Pekny zaciatok velkonocneho tyzdna 🙂

    • Dobrý den, Lubko, právě proto, že těsto kyne déle, bych ho udělala trochu pevnější. V receptu píši – nechat kynout v cedníku v pečícím papíře, ale myslím si, že ten mazanec z fotek v knize jsem nechávala kynout navolno, rovnou už na plechu s pečící foólií. Pak jen potřela vejcem a upekla. (Je to už rok, co bylo pečeno pro focení.)
      Určitě bude lée držet tvar mazanec menší a určitě bych z této dávky upekla dva – zkuste a uvidíte 😉
      Popř. nechte kynout v té ošatce – tam bude problém s moukou navíc, na povrchu mazance. Budete muset dost oprášit a není jisté, jestli mazanec přitom „nespadne“.

      Moc Vám děkuji za pochvalu stránek i knihy a přeji krásné jarní svátky! 🙂
      Iva

      • Dakujem za odpoved, isto vyskusam este raz s tuhsim cestom a asi tie dva kusy. Este som uvazovala aj pouzit tortovu obruc, aby sa to az tak neroztekalo, ale dva mensie budu praktickejsie na manipulaciu aj pecenie. Pekne sviatky 🙂

  • Pěkné dopoledne,

    recept je úžasně jednoduchý, krásně popsaný. Toto bylo moje první sladké kváskové pečení a povedlo se. Jsem nadšená. Sice se mi mazanec po vyndání z ošatky a hlavně po přendání do trouby trochu rozjížděl do stran, ale povyskočil. Možná jsem měla moc málo rozehřátý pečící kámen. Ale je nadýchaný a i druhý den je prostě vynikající.

    Smekám a děkuji za recept a že jsem jej tady u Vás našla.

    Přeji krásné a pohodové Velikonoce

    Mari

    • Dobrý den, Mariko, moc Vám děkuji za pochvalu a i já Vám a Vašim milým přeji krásné svátky jara!
      Iva

  • Dobrý den, je možné místo těch 320-340g hladké mouky dát hladkou špaldovou?

    • Dobrý den, myslím, že ano. Možná bude potřeba ubrat lžíci, dvě vody, ale jinak by to mělo vyjít 😉

  • A mně se nepovedl. 🙁 Chuťově dobrý, ale ne a ne zkynout, jeden jsem překládala druhý ne, zadělávala jsem v 9 ráno, do trouby šly ve 14:15. Trochu nakynuly v troubě, ale i tak zůstaly jen s jemnými dírkami a hooodně hutný. No – zase ho stačí malý kousek. 🙂

  • Dobrý den, můžu se zeptat na velikost mazance? Chci péct ve velké Remosce, tak mě zajímá, zda se tam vejde, nebo udělat raději dva malé. Děkuji.

    • Dobrý den, do velké remosky by se vejít mohl, ale moje remoska toto sladké těsto (veliký kus, jako mazanec) připéká. Proto bych na Vašem místě upekla raději dva menší.

  • Dobrý den, prosím jak dlouho se mazanec nechá podruhé kynout v cedníku? V článku jsem tento údaj nezaznamenala. Děkuji

    • Dobrý den, v cedníku by měl zdvojnásobit objem. Přesné časy se určitě nedají, každý kvásek reaguje jinak a také záleží na okolní teplotě. Je třeba řídit se očima a dobu, kdy dát péct, odhadnout.

    • Ne, vejce patří do těsta. Na potření je použito druhé (popř. jen troška jiného vejce, ze kterého třeba dělám trojobal na řízky).

  • Dobry den,
    mohu se zeptat, proc se mazanec dava na druhe kynti do cedniku a pak se nepreklapi jako chleba? Prave jsem ho do toho cednku popredkladala a pak dala v pytli kynout, tak jsem zvedava, jak dlouho si jeste polezi. Zatim byl v mise 5 hodin s jednim prekladem asi po trech hodinach.

    • Dobrý den, pokud ho do cedníku dávám kynout rovnou na pečící fólii, tak ho pak i s ní opatrně přenesu na plech, nepřevracím.
      Ať se Vám povede!

  • Dobry den. Dekuji za skvělé recepty. Prosim teď je problem ze vsemi moukami. Mam doma pouze žitnou,žitnou celozrnnou špaldovou a hladkou. Je nutné použít špaldovou mouku? Kvys mam tedy žitny… moc děkuju za radu.

    • Dobrý den, určitě můžete použít pouze hladkou mouku 😉 A žitný kvásek jsem dala také.

  • Dobrý den, pšeničný kvásek se prosím vyrábí stejně jako žitný kvásek – pouze se zamění mouky? Postup na jeho výrobu jsem na stránkách nenašla

    • Dobrý den, ano. Nebo vezmete trošku žitného kvásku a několikrát ho místo žita nakrmíte moukou pšeničnou – tím si ho převedete na kvásek pšeničný 😉
      Iva

      • Takže pokud mám žitný kvásek, tak nemusím začínat odznova… Ta pšeničná mouka, kterou ho mám krmit má být klasicky chlebová?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.