Louhované kaštánky

Přiznám se, že co jsem ochutnala domácí louhované pečivo, děláváme si ho doma častěji – chutná nám. A taky se přiznám, že z pouhé nutné opatrnosti při práci, jsem si ještě netroufla na namáčení ve slabounkém roztohu louhu, ale louhuji ve vodě se sodou.

Pečivo je to ale výborné, ať suché nebo s máslem a pokud nás chytne mlsná, je jedno, upeču-li tyhle kaštánky, louhované preclíky nebo louhované bagetky.

Suroviny:


230 ml (g) vody

45 g sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
420 g hladké mouky
15 g droždí

Na louhování
litr vody a 50 g jedlé sody

Louhované kaštánky

Louhované kaštánky

 

Postup:


suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 14-16 kousků a každý zakulatíme a necháme vykynout.

Do litru vroucí vody opatrně a pomalu vsypeme jedlou sodu – opatrně proto, že při vsypávání voda se sodou hodně pění. Nachystáme si k ruce děrovanou naběračku na vytahování kaštánků z roztoku i plech s pečícím papírem nebo fólií.

Nakynuté kaštánky vkládáme (po 2-4 kusech, podle velikosti použitého hrnce) do vřící vody a asi 50-60 vteřin je povaříme. Vyndáme děrovanou naběračkou, necháme lehce okapat a uložíme na plech.

Když máme všechny kaštánky nachystané na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a svrchu nemilosrdně nůžkami nastříhneme do kříže – nebojte se stříhnout i poměrně hluboko, kaštánky sice mírně klesnou, ale v troubě pak zas vyskočí.

Vložíme je upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C), než chytnou nádhernou kaštanově hnědou barvu – přibližně 15 minut.

 

Louhované kaštánky - řez

Louhované kaštánky – řez

 

  • Kaštánky jsou zvenčí dost křupavé a mají příjemně nahořklou chuť, uvnitř se schovává péřově měkká střídka. Přemýšlela jsem i nad tím, že by možná nebylo marné zkusit někdy těsto ochutit trochou strouhaného sýra……?

3 komentářeLeave a comment

  • Ivuško, to sadlo je zasadni? ja ho nemam, pouzivam maslo. Ale rada bych tyhle kastanky vyzkousela.

    • Sádlo v těstě mám ráda jako jeden ze základních tuků, ale určitě půjde zaměnit za změklé máslo. Jen za Heru (apod.margaríny), olej a jiné bych asi nezaměňovala 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.