Noční těsto (na sladké pečivo)

Jen zamísit, dobře prohníst, hned uložit do chladu lednice a o víc se nestarat. Po 12-18 hodinách z lednice vytáhnete nakynuté těsto, propracujete ho a můžete tvarovat…

SUROVINY:

300 ml kefíru (mám domácí)
150 ml oleje
10 g čerstvého droždí
2-3 lžíce cukru
půl rovné lžičky soli
500-520 g hladké mouky

POSTUP:

Postup je velice jednoduchý – v kefíru s cukrem rozmíchat droždí, přidat zbytek surovin, uhníst těsto a zavřené v plastovém boxu nebo v míse s víkem ho uložit kynout na 12-18 hodin do lednice.

Hotové těsto jen vytáhneme, propracujeme a můžeme tvarovat – koláčky s náplní, koláče přes celý plech, sladké taštičky s ovocnou náplní hřebeny a spoustu dalšího.
Těsto je příjemně tvárné a na ruce nějak nelepí.

 

 

17 CommentsLeave a comment

  • Dobrý den. Šlo by použít máslo nebo sádlo místo oleje? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, určitě. Dala bych 100-125 g másla, popř. půl na půl se sádlem, změklým, ne zcela roztopeným. A asi bude potřeba pohlídat si tekutiny, podle mne to bude chtít maličko více kefíru nebo pár lžic vody.

  • Dobrý den, prosim o radu, čím můžu nahradit kefír. Mám alergií na laktózu. Děkuji

    • Dobrý den, co naředit vodou nějaký rostlinný jogurt, třeba sojový? Ten můžete?

  • Těsto naprosto perfektní a jednoduché. Zadělala jsem nejprve z půl dávky a druhý den jsem musela zadělat znovu. Po koláčích se jen zaprášilo. Droždí jsem nahradila žitným kváskem a super. Děkuji za recept.

    • Markétko kolik jste dala kvasku prosím 🙏 já nebo Ivi, kolik? Děkuji 😍

  • Dobrý den, těsto jsem zadělala dle receptu, bohužel nevzešlo. Možná špatné kvasnice, ale ještě jsem se chtěla zeptat na stupně v lednici – mám 4C° není to na těsto moc málo? Děkuji za odpověď Pexová

    • Dobrý den, droždí tuhle teplotu snese, spíš bych hledala viníka v použitých kvasnicích. Použila jste čerstvé nebo sušené?
      Iva

  • Dobrý den, mohu poprosit o radu- jak nahradit kefír podmáslím? Naředit vodou nebo nechat podmáslí ve stejném množství?

    • Dobrý den, myslím si, že tady to bude stejná nebo velmi podobná hustota.

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup po vyndani těsta z lednice. Mělo by ještě v pokojové teplotě chvíli stát nebo už hotové výrobky dokynout na plechu? Případně jak dlouho?
    Děkuji

    • Dobrý den, Deniso, těsto by už mělo být vykynuté. Takže ho jen vytvarujete, tyhle kousky pak necháte vykynout na plechu a upečete.
      Iva

  • dobry den, kdyz bych pouzila kvasek ( zotny, tak 2 lzice na 1/2 kg mouky je myslite dostatecne mnozstvi ) ?

    • Dobrý den, Lenko, nevím. S žitným kváskem ve sladkém těstě a kynutím v lednici jsem tohle těsto nezkoušela.

  • Dobrý den, vypracovala jsem těsto se sušeným droždím – půlkou pytlíku, ale nevykynulo mi (ani po 12 hod a dokynutí na plechu, druhou půlku jsem nechala v teple venku a nepohnulo se), měla jsem ho dost mastné – uvolnil se nějaký zapracovaný tuk. Droždí jsem dala standardně přímo do mouky. Myslíte, že je chyba v droždí, nebo by se sušeným měl být jiný postup? Zatím jsem s ním měla vždy dobré zkušenosti. Děkuji. Chuťově je dobré, tak bych to ráda vylepšila.

    • Dobrý den,
      se sušeným droždím nepracuji, ale nepíše se na pytlíčku, že je určený k vykynutí těsta z půl kila mouky? Pokud ano, mohla jste ho dát celý. Ještě mě napadá, jestli droždí tím, že bylo otevřené, nebylo navlhnuté a proto nekynulo tak, jak mělo.
      Jak dlouho jste těsto hnětla? Olej mohl být hůře zapracovaný.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.