Jen zamísit, dobře prohníst, hned uložit do chladu lednice a o víc se nestarat. Po 12-18 hodinách z lednice vytáhnete nakynuté těsto, propracujete ho a můžete tvarovat…

SUROVINY:

300 ml kefíru (mám domácí)
150 ml oleje
10 g čerstvého droždí
2-3 lžíce cukru
půl rovné lžičky soli
500-520 g hladké mouky

POSTUP:

Postup je velice jednoduchý – v kefíru s cukrem rozmíchat droždí, přidat zbytek surovin, uhníst těsto a zavřené v plastovém boxu nebo v míse s víkem ho uložit kynout na 12-18 hodin do lednice.

Hotové těsto jen vytáhneme, propracujeme a můžeme tvarovat – koláčky s náplní, koláče přes celý plech, sladké taštičky s ovocnou náplní hřebeny a spoustu dalšího.
Těsto je příjemně tvárné a na ruce nějak nelepí.

 

 

27 Comments

  • Posted 22.1.2020 21:24 od Dagmar 0Likes

    Dobrý den. Šlo by použít máslo nebo sádlo místo oleje? Děkuji za odpověď.

    • Posted 23.1.2020 12:30 od Iva 0Likes

      Dobrý den, určitě. Dala bych 100-125 g másla, popř. půl na půl se sádlem, změklým, ne zcela roztopeným. A asi bude potřeba pohlídat si tekutiny, podle mne to bude chtít maličko více kefíru nebo pár lžic vody.

  • Posted 15.5.2020 9:45 od Žaneta 0Likes

    Dobrý den, prosim o radu, čím můžu nahradit kefír. Mám alergií na laktózu. Děkuji

    • Posted 15.5.2020 10:28 od Iva 0Likes

      Dobrý den, co naředit vodou nějaký rostlinný jogurt, třeba sojový? Ten můžete?

    • Posted 11.3.2022 5:25 od Anonym 0Likes

      Dělám si z bezlaktózového mléka z tibi houbičky

  • Posted 15.5.2020 11:25 od Žaneta 0Likes

    Ano ten můžu, děkuji za radu 🤗 krásný den

  • Posted 22.7.2020 11:51 od Markéta 0Likes

    Těsto naprosto perfektní a jednoduché. Zadělala jsem nejprve z půl dávky a druhý den jsem musela zadělat znovu. Po koláčích se jen zaprášilo. Droždí jsem nahradila žitným kváskem a super. Děkuji za recept.

    • Posted 18.3.2021 14:50 od Lea 0Likes

      Markétko kolik jste dala kvasku prosím 🙏 já nebo Ivi, kolik? Děkuji 😍

  • Posted 22.3.2021 7:24 od Renata Pexová 0Likes

    Dobrý den, těsto jsem zadělala dle receptu, bohužel nevzešlo. Možná špatné kvasnice, ale ještě jsem se chtěla zeptat na stupně v lednici – mám 4C° není to na těsto moc málo? Děkuji za odpověď Pexová

    • Posted 23.3.2021 15:47 od Iva 0Likes

      Dobrý den, droždí tuhle teplotu snese, spíš bych hledala viníka v použitých kvasnicích. Použila jste čerstvé nebo sušené?
      Iva

  • Posted 24.3.2021 20:08 od Edita 0Likes

    Dobrý den, mohu poprosit o radu- jak nahradit kefír podmáslím? Naředit vodou nebo nechat podmáslí ve stejném množství?

    • Posted 25.3.2021 10:57 od Iva 0Likes

      Dobrý den, myslím si, že tady to bude stejná nebo velmi podobná hustota.

  • Posted 3.4.2021 14:40 od Denisa 0Likes

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup po vyndani těsta z lednice. Mělo by ještě v pokojové teplotě chvíli stát nebo už hotové výrobky dokynout na plechu? Případně jak dlouho?
    Děkuji

    • Posted 3.4.2021 15:06 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Deniso, těsto by už mělo být vykynuté. Takže ho jen vytvarujete, tyhle kousky pak necháte vykynout na plechu a upečete.
      Iva

  • Posted 6.4.2021 18:50 od Lenka 0Likes

    dobry den, kdyz bych pouzila kvasek ( zotny, tak 2 lzice na 1/2 kg mouky je myslite dostatecne mnozstvi ) ?

    • Posted 7.4.2021 8:51 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lenko, nevím. S žitným kváskem ve sladkém těstě a kynutím v lednici jsem tohle těsto nezkoušela.

  • Posted 25.4.2021 20:36 od Hana 0Likes

    Dobrý den, vypracovala jsem těsto se sušeným droždím – půlkou pytlíku, ale nevykynulo mi (ani po 12 hod a dokynutí na plechu, druhou půlku jsem nechala v teple venku a nepohnulo se), měla jsem ho dost mastné – uvolnil se nějaký zapracovaný tuk. Droždí jsem dala standardně přímo do mouky. Myslíte, že je chyba v droždí, nebo by se sušeným měl být jiný postup? Zatím jsem s ním měla vždy dobré zkušenosti. Děkuji. Chuťově je dobré, tak bych to ráda vylepšila.

    • Posted 26.4.2021 18:47 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      se sušeným droždím nepracuji, ale nepíše se na pytlíčku, že je určený k vykynutí těsta z půl kila mouky? Pokud ano, mohla jste ho dát celý. Ještě mě napadá, jestli droždí tím, že bylo otevřené, nebylo navlhnuté a proto nekynulo tak, jak mělo.
      Jak dlouho jste těsto hnětla? Olej mohl být hůře zapracovaný.

  • Posted 15.10.2021 20:28 od Anna 0Likes

    Dobrý večer, chtěla bych zkusit kynutí v lednici, ale nevím jestli noční nebo loudavé těsto.Chci péct honzovky, poradíte? Děkuji, jste úžasná.

    • Posted 16.10.2021 8:40 od Iva 0Likes

      Dobrý den, moc dobré a tvárné jsou obě těsta. Obě se hodí na honzovky. Záleží na Vás, jestli uhnětete víc loudavého těsta a část, kterou na honzovky nepoužijete, necháte v lednici na pozdější pečení 🙂
      Ať se Vám (nejen) pečení daří!
      Iva

  • Posted 21.12.2021 18:09 od Soňa 0Likes

    Dobrý večer, může se těsto použít i na vánočku?

    • Posted 22.12.2021 8:42 od Iva 1Likes

      Dobrý den, může, ale přidejte strouhanou citronovou kůru, místo části cukru cukr vanilkový a také rozinky, pokud mmáte rádi 🙂

  • Posted 2.3.2022 9:30 od rozinka 0Likes

    Dobrý den, mohu nahradit kefír vodou s bílým jogurtem? A případně v jakém poměru. Děkuji 🙂

    • Posted 2.3.2022 11:14 od Iva 0Likes

      Dobrý den, ano, určitě to půjde. Poměr Vám ale takto z hlavy, bez vyzkoušení neřeknu.

    • Posted 22.6.2022 21:33 od Marie 0Likes

      Zkusila jsem jogurt rozmíchat s vodou podle oka tak, aby mi to dalo 300 g. A v pohodě! Povedlo se

  • Posted 13.4.2022 16:43 od Anonym 0Likes

    Dobrý den, dalo by se tohle testo použit na Jidáše? Ze bych udělala testo, umotala Jidáše a dala na noc do Lednice a rano upekla? Moc děkuji za radu! 🙂

  • Posted 22.6.2022 21:31 od Marie 0Likes

    Perfektní těsto!
    Pekla jsem kolacky plněné tvarohem, příště z těsta zkusím kynuty koláč na plech. Diky za Vaše stránky. Jste úžasná.

Přidejte komentář