Preferment používám ráda, protože dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí.

Suroviny:

Na preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g živého, lisovaného droždí
– vše smícháme a zakryté necháme v teplé místnosti 10-12 h kvasit

Dále:
170 g vody
25 g oleje
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
5-6 g čerstvého droždí

Postup:

10-12 h předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit.
K hotovému prefermentu přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté opatrně vykulíme pomocí stěrky na pomoučenou pracovní desku, navlhčenýma rukama těsto vytvarujeme do obdélníku o tloušťce asi 2-2,5 cm. Posypeme moukou, nožem rozkrojíme na 4 pásy a ty uložíme do bagetového plechu – můžeme je před uložením mírně zakroutit, jako když děláme tyčky. Nevypadají moc vzhledně, jsou pokroucené a hrbolaté, ale kynutím a později i pečením se krásně zakulatí….
Po vykynutí upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25 min).

6 komentářůLeave a comment

  • Tyto bagety jsou naprostoluxusní. Sice nemám tak krásně velké bubliny jako vy, ale to vůbec nevadí. Po vytažení z trouby jsme je potřela olivovým olejem s trochou solí:)

  • Pfosím má se při pečení vkládat do trouby taky kastrůlek s vodou? Jako u rohlíků?

    • Nakonec jsem kastrůlek nedala, po vyndání z troby byly hodně tvrdé, tak jsem je přesunula na dřevěný val, potřela vodou a přikryla utěrkou. Krásně změkly, přitom zůstaly křupavé, uvnitř hebké. Celkově naprosto úžasné. Děkuji za vynikající recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.