Obyčejné, české klasické rohlíky

Staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe. Omládek tu zafunguje místo zlepšujících přípravků, které přidávají do těsta v pekárnách. Rohlíky jsou výborné a dobré i druhý den po upečení.

Suroviny:

Omládek:
100 ml vlažné vody
lžičku sladěnky
10 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky

Dále:
5 g cukru
140 ml vody
asi 1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (obyčejný olej)

.

Obyčejné, české klasické rohlíky

-lehounké, jako nafouknuté-

.

Postup:

suroviny na omládek dobře promícháme a zakryté proti osychání necháme hodinu kynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme  před tvarováním asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dílky a podle FOTOPOSTUPU uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15min) s kastrůlkem vody na dně – kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

.

.

67 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dnes jsem dostala pekárnu a nevím, jak přesně postupovat s omládkem (velmi se mi osvědčil). Na pekárně je program Těsto. Tím mám nechat omládek umíchat a nechat tu zkrácenou dobu kynout, pak doplnit zbytek a ten program zapnout znovu? Asi se ptám jako b…., ale nechci hned první pokus zkazit. děkuju za odpověď.

    • Dobrý den,
      žádný dotaz není b…. 🙂
      Omládek umícháte na nějaký program bez předehřevu, stačí pár minut. Poté program přerušíte, zastavíte a omládek necháte 45 kynout.
      Přisypete zbytek surovin a opét použijete program bez predehrevu (to by byla další doba, po kterou by omládek stárnul), necháte jen umísit těsto, pekárnu vypnete a necháte v ní těsto vykynout.

  • tak jsem dnes vyzkoušela a rohlíčky jsou excelentní. Chuťově výborné a jsou opravdu lehké a nadýchané. Super

  • Dobrý den.
    Prosím Vás co můžu použít místo sladěnky, Třeba cukr nebo pšeničný sirup? A zvládnu těsto umíchat ručně? Nemám pekárnu. Děkuji M

    • Místo sladěnky zkuste fát včelí med – vím, že to tak někteří dělávají 😉

  • Dobrý večer.
    Prosím Vás nemám funkční pekárnu mohu omládek umíchat v robutu?
    Děkuji L 🙂

    • Určitě! Omládek míchám třeba jen rukou v míse od robota, pak přidám zbytek surovin a robot uhněte těsto 🙂

  • Rohlíky jsou dokonalé, už je nemusím kupovat a budu jen péct. Musela jsem přidat trochu vody, protože pracuju s ručním hnětačem, a ten dost sténal. Ale nevadilo to, trocha mouky se zapracovala při válení.

  • Dobrý den. Můžu se zeptat? Je možné rohlíky vyvarovat večer, nechat je přes noc v ledničce a ráno jen upéct? 🙂 děkuji

    • Dobrý den, Šárko,
      pokud máte v lednici opravdu chladno, určitě ano. Nechtě těsto nakynout ne úplně, jen třeba ze 3/4, pak propracujte, rozdělte na dílky, vytvarujte rohlíky a co nejdříve je na plechu, v igelitovém pytli, dejte do lednice.

  • Dobrý den Ivi, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho nechat kynout omládek, když ho nebudu dělat v pekárně… Cca hodinu? A jak dlouho pak kyne těsto normálně v míse? Vím, že pekárna dobře zahřívá, takže bez ní to bude určitě trochu déle. Já dělávám rohlíky podle Martina Kubíka z FB skupiny Pečempecen, ale jsou na druhý den tvrdé 🙁
    Děkuji moc za odpovědi, zdraví Míša

    • Dobrý den 🙂
      omládek má kynout 45 mniut, nejdéle hodinu – pak už mu to jen uškodí. Těsto v míse kyne klasicky, přibližně hodinu, tučnější těsta i 90 minut.
      Rohlíky je třeba péct poměrně hodně prudce – na vyšší teplotu a kratší dobu.
      Doufám, že se podaří 😉
      Iva

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s pečením veky. Máte nějaké osvědčené univerzální těsto, které by se na to hodilo a nebo nějaký jiný nápad. Děkuji Martina

  • Dělala jsem rohlíky už 3x a mám prosbu. Vždy je omládek tak tuhý, že musím dát víc vody, abych jej vůbec zamíchala. Vždycky je těsto docela tuhé, takže při 2.zadělávání, když jsem neměla pekárnu, jsem dala trochu víc vody. Ale rohlíky byly docela gumové. Takže potřetí jsem zase zachovala poměry (akorát do omládku dám o trošku víc vody). I když se s těstem pracovalo ztuha, rohlíky byly nakonec výborné, i když ne nadýchané a jako peříčko. Nevíte náhodou v čem by mohl být zakopaný pes? Jak má být těsto tuhé? Tužší – třeba jako na vánočku? nebo řídké jako na sladké buchty? Díky moc za odpověď.

    • Těsto na tyto rohlíky má být tvárné, spíš pevnější, ale v žádném případě ne tuhé!
      Je možné, že je vaše mouka víc sušší – kde ji máte uskladněnu?
      Těsta na sladké buchty i vánočky se svou tuhostí liší recept od receptu, takže tady příměrem nepomůžu. Chce to zkoušet, klidně další vodu zapracovat, ale jak píšu – těsto se má dát rozválet dobře, tvarovat také dobře.

      • Nj, ale když jsem přidala víc vody, tak byly rohlíky gumové – to spolu nemá souvislost?

        • Nemyslím si. Nechce to jen je trochu víc vypéct? Relativně kratší dobu, ale při vyšší teplotě….nebo si tu „gumu“ představuji špatně? Gumové jsou pro mě třeba koupené rohlíky z předešlého dne….

  • Dobry den, mam dotaz, kde se da koupit sladenka? Dekuji za odpoved. Hezky den. Andrea S.

    • Dobrý den, Andreo,
      kupuji ji ve Zdravé výživě. Pokud ji tam nebudou mít, zkuste se zeptat, jestli Vám ji neobjednají 🙂

  • Dobrý den, tak jsem právě dodělala těsto na rohlíky. Nemám pekárnu takže ručně. Z těsta se stala drobenka, dodržela jsem postup a suroviny. CO je špatně ?

    • Dobrý den,
      jaký jste použila tuk? Tyto rohlíky jsou mnohokrát odzkoušeny i ostatními návštěvníky stránek, v receptu chyba není. Přidala jste trochu vody, ať se těsto spojí?

  • Zatím nejlepší chuťově nejlepší rohlíky !A zůstaly nadýchané i druhý den.Protože každá mouka saje jinak, tak jsem do těsta musela přidat trochu vody.Díky za recept.

    a

  • Dobry den, rohliky se povedky a byly vyborne….. Jen mi po cca 5 hod ztvrdly……

    • Dobrý den,
      to se mi nezdá – nikdy se mi nic podobného nestalo. Naopak – měkké byly i po třech dnech.
      Nepekla jste je delší dobu? Nevidím jiný důvod, proč by se tak mělo stát… 🙁

  • Výborné, dnes jsem je pekla. Pekárnu nemám, omládek míchám ručně v míse od robota, těsto míchám robotem. Do těsta jsem navíc vmíchala drcený kmín. Vyběhly mi tak nádherně, že se v troubě na plechu dotýkaly, i když jsem si myslela, že jsem je dala dost daleko od sebe. Příště jen trošku víc přisolím, budou ještě lepší. Díky.

  • Ivo moc děkuji za skvělý recept obyč.rohlíků.Vyzkoušela jsem,musela jsme přidat maličko vody,ale těsto úplně super,chut,rodina spokojená a hlavně!!!nemusím jít do obchodu!:-))Radostinka

    • 🙂 to mě moc těší, u nás doma také nejvíce chutnají tyhle obyčejné…

      • Jak asi vláčné těsto má být?Musím vždy přidal maličko vody?Stává se to i Tobě?Děkuji za odopovědˇ.Jarka Radostinka

        • Jaruš, těsto je spíš pevnější, ale rozhodně ne tuhé. U různých mouk se mi stává také, že je třeba trochu vody přidat…

          • Děkuju,přilévám opravdu je krapet,odhadem 2PL a těsto nechávám déle hníst v robotu.Dnes jsme z těsta udělala kaiserky a posypala je sezamen.Manžel když je jedl,vypadal že má snad orgasmus..-)):-)):-))Ještě jednou děkuji za úžasný skvělý recept!♥

  • Musím znovu pochválit! Z tohoto těsta jsem si udělala své základní těsto na bílé pečivo, je naprosto spolehlivé, krásně vykyne, pečivo je měkoučké. Peču z něj často v různých tvarech – rohlíky, bulky, kaiserky apod., těsto mírně obměňuju, někdy přidávám pár lžic chlebové mouky nebo špaldovou mouku, podle nálady do těsta vmíchávám lněné semínko, slunečnicové semínko, drcený kmín, dělala jsem už i s restovanou cibulkou, sypu sezamem, lněným semínkem, mákem, ovesnými vločkami. Dnes jsem z něj dělala bulky naražené šnekovitou raznicí, do těsta jsem přidala jemné (drcené) ovesné vločky, namazala bílkem pro lesk a lepší barvu a sypala černuchou. Teď právě chladnou v kuchyni na mřížce, už se na ně těším.

  • Rohlíky úžasné, můžu jen doporučit. Dala jsem tam med podle rady místo sladěnky a jsou perfektní.

  • Z tohoto bílého těsta jsem včera dělala zavinuté bulky zadělané bílým jogurtem a byly úžasné. Omládek jsem zadělala klasicky vodou, když vykynul, tak celé těsto pak bílým jogurtem (stejné množství, jako je předepsané pro vodu). Po vykynutí jsem těsto rozválela na obdélník, jen lehoučce potřela olejem a posypala směsí obilných vloček a zavinula jako štrůdl. Ten jsem rozkrájela na kolečka, položila řeznou stranou na plech, trochu rozplácla, nechala vykynout, pomazala bílkem a posypala vločkami a upekla. Byly jednak krásné – vinutí zůstává vidět, vláčné a moc dobré!

  • dneska jsem je konecne vyzkousela a jsou famózni! nemela jsem sladenku, tak jsem pouzila lzicku medu, navic pastovaneho, jiny jsem nemela a super. Nevim, jak maji chutnat se sladenkou, ale takto jsou fakt mnam! 😉

    • To je dobře 🙂 chutnají zcela stejně, sladěnka tam na chuti poznat není, má význam jen při kynutí.

  • Dobrý den, rohlíky jsou vynikající, pravé české, těsto mně umíchala pekárna. S těstem se moc pěkně pracovalo, vůbec se nemuselo podsypávat.
    Díky za recept 🙂

    • Dobrý den,
      droždí pouze čerstvé, z kostky. Můžete použít i sušené, ale v receptech je udávaná gramáž toho čerstvého 😉

  • Dobrý den, šel by použít i kvásek? Kvasnice už nepoužívám – jak by se změnil recept? Děkuji

    • Dobrý den,
      určitě. Rozkvaste cca 30 % mouky a dál už pokračujte, jak jste zvyklá s kváskem 😉
      Iva

  • Dobrý den, máte zkušenost s pečením rohlíků v remosce? Nemám troubu, takže vše peču v remosce. Půjde to?
    Díky!

    • Dobrý večer, kromě malého prostoru remosky je tu ještě jedna věc – rohlíky se pečou krátce při vyšší teplotě (210-220°C), v remosce je to max. 180°C. Můžete je tak mít vysušené, delším pečením při maličko nižší teplotě.
      Nezkusíte v remosce upéct z tohoto těsta spíš třeba bulky? 😉 ty se tak snadno nevysuší.

  • Dobrý den ráda bych se zeptala na radu jak docílit toho, aby rohlíky byly po upečení křupavé (měly křupavou kůrku). Já upeču je to chvilku křupavé a pak to hned zvláční. Kde dělám chybu děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      stříkáte je před pečením vodou? Zkuste je potřít vodou s kouskem vejce a také pomůže upéct při vyšší teplotě.

  • Ivuško prosím šla by hladká mouka nahradit nějakou bezlepkovou a popřípadně jakou jsem už z toho bezlepku hotová moc děkuji

    • Bohužel nemám s bezlepkem žádnou zkušenost….ale mám kamarádku, které se mohu zeptat 😉

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala. Zakoupila jsem si vaši úžasnou knihu Ruce v mouce, a jelikož moc ráda peču z kvásku, lákalo by mě vyzkoušet i klasické rohlíky. Jen bohužel jsem se trochu ztratila v převodu receptu na kváskový.
    Mohu požádat o vaši radu? Byla byste úžasná. Moc děkuji, hezký den 🙂

    • Dobrý den, je to poměrně snadné. Suroviny jsou dané
      Omládek:
      100 ml vlažné vody
      lžičku sladěnky
      10 g čerstvého droždí
      130 g hladké mouky

      Dále:
      5 g cukru
      140 ml vody
      asi 1,5 lžičky soli
      355 g hladké mouky
      25 g tuku (obyčejný olej)

      Z celkem 485 g mouky do rozkvasu dáte cca 1/3 – tzn. 160 g, ke kterým přidáte 160 g vody a nějaký kvas. Pokud budete chtít mít rozkvas hotový za 10-12 h, přidáte 35-40 g kvasu.
      Promícháte a necháte vykvasit.

      K hotovému rozkvasu přidáte zbytek mouky, zbytek vody (po odečtení vody, kterou jste dala do rozkvasu), cukr, sůl a tuk (sladěnku a droždí vynecháte) a uhnětete těsto. Doporučím přidat cca 1/3 malé lžičky jedlé sody, měla by se vytratit jakákoliv stopa kyselkavosti, charakteristické pro kvasové pečivo.
      Stačí vám to takhle? 🙂

      • Dobrý den paní Ivo,
        moc děkuji za vaši radu a výpočet. Já jsem se trochu dopočítala k jiným číslům, tak jsem moc moc ráda, že mám údaje od vás.
        Přeji hezké pečení

  • Dobrý den paní Ivo, tyto rohlíky jsem pekla už několikrát a zkoušela z těsta dělat i pletýnky. Chuťově jsou bezkonkurenční, opravdu i třetí den pořád měkké, žádná guma jako z obchodu. Ale tvarově se mi vždycky jakoby slejou (místo pletýnek jen podlouhlé bulky). Kde dělám prosím chybu? Děkuji Kamila

    • Dobrý den, viděla bych to buď na velice dlouhé kynutí nebo pak chybu při pečení – při jaké teplotě pečete? A kynout necháváte jako je psáno u receptu?

      • Těsto dělám v pekárně, omládek kyne 45min a zbytek se držím receptu. Peču na 210. Už na plechu po docela krátké době tak vypadají. Je možné, že mám řídké těsto? K.

        • Můžete zkusit přidat maličko mouky, ale zas aby nebylo tuhé příliš – rohlíky by pak nemusely být nadýchané.

          • Zkusím, děkuji. Ale je to jenom kosmetický problém, jinak jsou úžasné 🙂 Mějte se hezky Kamila

  • Úžasné, vynikající, mňamózní!!!!!!!!!
    Nedělala jsem teda rohlíky, ale kaiserky, ale to je fuk. S těstem se krásně pracovalo a výsledek fakt stojí za to <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.