Obyčejný rohlík – pro spoustu lidí samozřejmost, kterou koupí v každých potravinách.
Rohlík domácí, s láskou vyrobený a upečený, chutná zcela jinak – je to úplně jiný level a měl by si ho vyzkoušet každý, kdo peče.

Tady bych asi upozornila, že pokud někdo bude péct rohlíky podle , kde je v surovinách mléko (na zadělání), máslo nebo dokonce Hera (jako tuk v těstě) a máte přidat žloutek nebo raději jedno, dvě vejce…neměl by se pak divit, že jeho rohlíky hodně připomínají slanou buchtu.
Těmto receptům bych se asi vyhnula.

Jdeme na to?

  • Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky a z každého uděláme bulku. Tyto bulečky necháme asi 10 minut odpočinout, těsto trochu povolí a bude se lépe rozvalovat.
Rohlíky - tvarování

-bulka, budoucí rohlík-

 

 

  • bulku rozválíme na přibližný ovál
Rohlíky - tvarování

-vyválený ovál-

 

 

  • a směrem od sebe začneme rolovat – snažíme se vrstvy těsta těsněji utahovat
Rohlíky - tvarování

-rolování-

 

 

  • rolovat a zároveň od sebe, druhou rukou popotahovat cíp, aby bylo vrstev těsta co nejvíc
Rohlíky - tvarování

-rolovat poměrně pevně, zároveň popotahovat cíp-

 

 

  • srolovaný rohlík je hodně buclatý a docela volný, kdyby takhle nakynul, upekli bychom docela krátké Otesánky
Rohlíky - tvarování

-čerstvě srolovaný-

 

 

  • proto je třeba ho opatrně a přesto pevně rukou rozválet na tenčí a delší
Rohlíky - tvarování

– utažení vrstev těsta-

 

 

  • v tomto tvaru pak rohlíky naskládáme vedle sebe na plech
Rohlíky - tvarování

-těsně před kynutím-

 

 

  • a upečeme. Vychladlé nebo ještě třeba vlažné – jak má kdo rád – můžeme nabízet.
Rohlíky - tvarování

-upečený krasavec-