Pizza scondita – nahá, prostá, prapůvodní pizza…
Je bez rajčatového podkladu, ale třeba i se sýrem. Potřená olejem nebo olejem s rozetřeným česnekem, může být posypaná krájenou cibulí, bylinkami a kdo má rád, posype si ji sýrem.
Potkala jsem ji na internetu i jako pizza brot, nabízený i v některých českých pizzeriích.
V Toskánsku se pizza pouze s bylinkama nazývá ciaccino.
Suroviny:
150-180 g vody
300 g hladké mouky
3 lžíce oleje
lžička soli
4-5 g čerstvého droždí
na potření
olivový olej
sekané bylinky
popř.strouhaný sýr na posyp
Postup:
ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Pak rozválíme na celý plech tenkou placku, kterou potřeme olejem, posypeme sekanými bylinkkmi a dáme upéct do vyhřáté trouby – můžeme sypnout i strouhaným sýrem.
Pizzu můžete ochutit čímkoliv – bylinkami, oblíbeným kořením, sekaným česnekem nebo cibulí, různými sýry…důležité je, aby spolu použité suroviny chuťově ladily a nebylo jich moc.
Méně znamená někdy více 😉