Pizza scondita

Pizza scondita – nahá, prostá, prapůvodní pizza…
Je bez rajčatového podkladu, ale třeba i se sýrem. Potřená olejem nebo olejem s rozetřeným česnekem, může být posypaná krájenou cibulí, bylinkami a kdo má rád, posype si ji sýrem.

Potkala jsem ji na internetu i jako pizza brot, nabízený i v některých českých pizzeriích.

V Toskánsku se pizza pouze s bylinkama nazývá ciaccino.

Suroviny:

150-180 g vody
300 g hladké mouky
3 lžíce oleje
lžička soli
4-5 g čerstvého droždí

na potření
olivový olej
sekané bylinky
popř.strouhaný sýr na posyp

Pizza scondita

Postup:

ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Pak rozválíme na celý plech tenkou placku, kterou potřeme olejem, posypeme sekanými bylinkkmi a dáme upéct do vyhřáté trouby – můžeme sypnout i strouhaným sýrem.

Pizzu můžete ochutit čímkoliv – bylinkami, oblíbeným kořením, sekaným česnekem nebo cibulí, různými sýry…důležité je, aby spolu použité suroviny chuťově ladily a nebylo jich moc.

Méně znamená někdy více 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.