Lehounké, dlouhé a kroucené tyčky nepečte zcela do křupava, protože by se tím vrstvička náplně uvnitř každé z nich zbytečně vysušila. Tyčky mohou být příjemným pohoštěním vítané návštěvě nebo lehkou svačinou dětem, které je jen popadnou do ruky a vyběhnou zase ven. Pokud je vyzkoušíte, téměř jistě budete pečení muset opakovat – tyhle tyčky jsou totiž návykové, máme několikrát vyzkoušeno!

Suroviny:

150 g vody
3 lžíce olivového oleje
300 g hladké mouky
půl lžičky cukru
lžička soli
10 g čerstvého droždí

Náplň:
40-50 g šunky
40-50 g strouhaného sýra
4 lžíce hustého kečupu
malý stroužek česneku
lžička oregana

Pizza tyčky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut stát. Pak přidáme ostatní suroviny a uhněteme měkké, pružné těsto. Dopřejte těstu alespoň desetiminutové hnětení, lépe se s ním pak pracuje.

Než nakyne (25-35 minut), připravíme náplň. Šunku natrháme na menší kousky, česnek rozetřeme, sýr nastrouháme. Do nádoby sekáčku (nebo tyčového mixéru) odměříme kečup, přidáme šunku a rozsekáme (rozmixujeme). Poté přidáme česnek, sýr, oregano a ještě prosekáme (promixujeme). Vznikne tužší pasta.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném stole a rozválíme přibližně na velikost plechu. Polovinu těsta potřeme pizza pastou, čistou polovinu těsta přehneme a zakryjeme jí natřenou část. Lehce přitlačíme, je možné opatrně poválet válečkem – opatrně proto, aby se silným tlakem náplň nevytlačovala ven. Kolečkem na pizzu nebo nožem plát překrájíme na asi 2 cm široké pásky a všechny je uložíme na plech.

Při přenášení pásky zkroutíme v prstech do vrtulky. Na plechu necháme vykynout, pak orosíme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/asi 12-15 minut).
Doba pečení je závislá i na rozhodnutí, jak moc chcete tyčky křupavé. Nám chutnají spíše ty měkčí.

Pizza tyčky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.