Podmáslové raženky

Raženky jsou měkké, lehounké a díky omládku dobré i druhý den – pokud zbydou.

Raznice můžete koupit např. u Tescomy, nejsou drahé a nadělají spoustu parádního pečiva i z obyčejného těsta.

Suroviny:

200 g vody
100 g kysaného podmáslí (nebo kefíru)
lžička sladěnky
2 lžičky soli
30 g oleje
450-460 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
15 g droždí

Podmáslové raženky

 

Postup:

Ze 100 ml vody, 130 g hladké mouky, lžičky sladěnky a droždí (vše vezmeme z odváženého množství) umícháme omládek, který necháme v teple 45-60 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto, které bude kynout asi hodinu – během té doby můžeme těsto i přeložit.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9-12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou před dalším formováním necháme asi 10 minut odpočinout – těsto malinko zvláční a bude se lépe formovat.

 

Podmáslové raženky

Bulky můžeme nechat dokynout a upéct tak, jak jsou. Můžeme z nich vyválet pramínky a uplést housky, květinky, nebo uzlíky.
Kdo má doma raznici na kaiserky, narazí mírně zploštělé bulky na kaiserky nebo raženky (foto).

Naražení je jednoduché – bulku zploštíme, její vrchní stranu omoučíme (aby se později nepřilepila) a orazíme až k desce stolu……oraženým vrchem ji položíme na plech s pečícím papírem (fólií) a necháme nakynout.

Rozpálíme troubu a těsně před pečením raženky potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, můžeme sypnout semínky, mákem i hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/15-20 min – teplotu i čas by si každý měl ohlídat podle své trouby, každá peče jinak).

 

Podmáslové raženky

 

 

 

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den,
    dělala jsme domácí máslo. Můžu zbytkové podmáslí dát do raženek? Děkuji.
    Pavla

    • Dobré ráno,
      Pavlo, i tohle podmáslí znám 🙂 máslo jsem kdysi dělávala. Pro výrobu těsta je výborné, ale oproti mnou použitému koupenému kysanému podmáslí je velice řídké.
      Klidně ho použijte, ale dejte méně vody a během mísení ji můžete kdykoliv přidat. Začala bych na 150 g vody (místo psaných 200 g) – přikápnout můžete kdykoliv 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.