Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)

Potrnčené podplameňáky

Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.

Potrnčené podplameňáky

Postup:

vykynuté chlebové těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme pevnou bulku.
Po kratším nakynutí (20 min) bulky rozválíme nebo prsty roztlačíme na kulatou placku o průměru 20 cm, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.

Vykynuté placky bohatě potřeme povidly – tady jsou trnková (švestková), proto jsou podplameňáky „potrnčené“ – ale můžete použít třeba i hrušková nebo třešňová povidla.
Zastříkneme je vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Jsou výborné i bez jakéhokoliv dalšího potírání máslem.

Potrnčené podplameňáky