Pšeničné rohlíky se lněným semínkem

Rohlíky obsahují 50% celozrnné mouky, ale díky omládku jsou nadýchané. Mleté lněné semínko jim dělá tečkovanou střídu, která velice příjemně voní.
Za nádhernou ošatku na pečivo děkuji Pavlíně Hutařové Zywaczivské

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

necelá lžička sladěnky
15-17 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– dobře promícháme a necháme asi hodinu kynout

Dále:
200 g vody

50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku Bosch)
2 lžičky soli
250 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
120 g hladké mouky
40 g oleje

Pšeničné rohlíky se lněným semínkem

Postup:

zároveň s umícháním omládku v jiné míse smícháme všechnu celozrnnou mouku s vodou (daných 250 g celozrnky s 200 g vody) a necháme proběhnout autolýzu.

Po vykynutí omládku ho smícháme s předmočenou moukou a všemi zbylými surovinami a vymísíme těsto. Necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, během té doby ho dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého uděláme bulku, necháme je 10 minut odpočinout, pak vyválíme a smotáme rohlíky.
Těsto je velice příjemně tvárné, prakticky nelepivé.

Pšeničné rohlíky se lněným semínkem

Rohlíky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme nakynout – 40-60 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 15-20 minut).

Nebudete-li potírat před pečením vejcem, rohlíky dobře potřete vodou a pak dejte péct.

 

24 komentářůLeave a comment

  • Právě jsem je upekla. Bohužel bez lněných semínek, ale jsou báječné i tak. Skvěle se povedly.

      • Dobry den prajem.Chcem sa opytat ked sa robi autolyza……musi sa to robit den do predu?alebo na to staci tolko casu ako na omladok?

      • Vody jsem dala stejně. Když je těsto tužší, namočím si ruce ve studené vodě a zaplácám ji do těsta, dokud není správné. Omlouvám se, všimla jsem si Vašeho dotazu až teď. 🙂

    • Děkuji za super recept. Před chvíli jsem rohlíky upekla a budeme je mít k večeři. S těstem se pracovalo jedna báseň. Mám Vaše stránky ráda 🙂

  • Rohliky jsou strasne dobre, lehounke, s tim lnenym seminkem opravdu smakozni a testo uzasne tvarne. Ani jsem nemusela podsypavat, proste paradni zalezitost.

  • Dobrý večer.Chěla jsem poděkovat za recept.Rohlíky byly výborné a nadýchané.Akorát jsem to dělala bez autolýzy.Může se to těsto použít i na chleba.Děkuji za odpovět.

    • Dobrý večer i Vám
      a děkuji za zprávu 🙂
      Chleba z těsta můžete udělat určitě, počítejte jen s tím, že bude vysýchat trochu dříve, než chléb z těsta, ve kterém je i žitná mouka 😉

    • Najdete ji u mne v článku o používaných surovinách, ale určitě by vám ji našel i Google.

  • Dobrý den,včera jsem upekla tyto rohlíky a můžu říct,že nemají chybu,.Natolik mě to chytlo,že vyzkouším další vaše recepty s omládkem.Díky moc za skvělé stránky.Jana Ždímalová

    • Děkuji za pochvalu, Jano 🙂
      a budu moc ráda, jestli si u mě ještě něco vyberete k vyzkoušení. Pokud Vám nebude něco jasné, napište 😉
      Iva

  • Dobrý den,mohu místo droždí dát kvásek? POkud ano,kolik množství?díky Martina

    • Dobrý večer, můžete určitě, jakmile vám kvásek zesílí.
      Většinou se to dělá tak, že do rozkvasu dáte asi 30% mouky, která je v receptu napsaná. Mouku, stejné množství vody, necháte vykvasit, pak přidáte zbytek surovin a umícháte těsto.

  • Ještě jednou dnes musím napsat a pochválit recept,pekla jsem dnes rohlíky , ale neměla jsem už doma lněné semínka ,tak jsem použila sezamové ,rohlíky jsou výborné a nadýchané.Zítra musím dokoupit lněné semínka ,chutnají všem i vnučce která si vybírá.Ivo moc Vám děkuji za stránky Jarkate

  • Upekla jsem je z celozrnné mouky střední a jsou naprosto bezchybné!! Jaké budou zítra se asi nedozvím, neb nemají šanci přežít…děkuji za recept!!

  • Rohlíky jsem dnes pekla,a jsou perfektní. Určitě je budu dělat častěji na střídačku s obyč. českými. Dnes jsem si i napekla máslovou vánočku na víkend, tak je taky bezchybná. Moc děkuji za úžasné recepty, zatím se mi vždy vše podařilo a rodina si pochutnává, hlavně dcera si vždy chodí přidat vánočku, té se nemůže nabažit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.