Obyčejný rohlík – pro spoustu lidí samozřejmost, kterou koupí v každých potravinách.
Rohlík domácí, s láskou vyrobený a upečený, chutná zcela jinak – je to úplně jiný level a měl by si ho vyzkoušet každý, kdo peče.
Tady bych asi upozornila, že pokud někdo bude péct rohlíky podle , kde je v surovinách mléko (na zadělání), máslo nebo dokonce Hera (jako tuk v těstě) a máte přidat žloutek nebo raději jedno, dvě vejce…neměl by se pak divit, že jeho rohlíky hodně připomínají slanou buchtu.
Těmto receptům bych se asi vyhnula.
Jdeme na to?
- Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky a z každého uděláme bulku. Tyto bulečky necháme asi 10 minut odpočinout, těsto trochu povolí a bude se lépe rozvalovat.
- bulku rozválíme na přibližný ovál
- a směrem od sebe začneme rolovat – snažíme se vrstvy těsta těsněji utahovat
- rolovat a zároveň od sebe, druhou rukou popotahovat cíp, aby bylo vrstev těsta co nejvíc
- srolovaný rohlík je hodně buclatý a docela volný, kdyby takhle nakynul, upekli bychom docela krátké Otesánky
- proto je třeba ho opatrně a přesto pevně rukou rozválet na tenčí a delší
- v tomto tvaru pak rohlíky naskládáme vedle sebe na plech
- a upečeme. Vychladlé nebo ještě třeba vlažné – jak má kdo rád – můžeme nabízet.
Dobrý den Ivo,
není to tak dlouho co jsem objevila vaše úžasné recepy, omládek jsem si velice oblíbila, těsto je úžasné, krásně se s ním pracuje. Vaše kuchařky budou mít misto v mé knihovně.
Přeji hodně úspěchů v dalšími pečení
Dobrý den, moc Vám děkuji :-)
Iva