Růžicový koláč s tvarohem a borůvkami

Koláč je upečený z těsta hebkého jako mech, plněný je tvarohem a borůvkami, tvarovaný jako zapečené šneky a voní celým domem. Z daného množství surovin je vysoký koláč právě tak akorát do menší rozpínací dortové formy (asi 24 cm).

Suroviny:

Těsto:
200 g vody
2 lžíce rumu
70 g změklého másla
70 g cukru
1 vejce
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí

Náplň:
250 g tvarohu (nejlepší je v kostce)
30-50 g krupicového cukru
vanilkový cukr
citronová kůra z poloviny citronu
1 žloutek nebo menší vejce
borůvky
Tvaroh utřeme s vejcem, oběma cukry a citronovou kůrou. Borůvky zůstanou na posyp náplně.

Na potření po upečení:
máslo
rum

Růžicový koláč s tvarohem a borůvkami

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, lžíci cukru a 2 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství) a necháme 20 minut pracovat.

K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 45 minut kynout.

Hotové těsto propracujeme, rozválíme, potřeme náplní, zavineme a roládu nakrájíme. Šneky poskládáme do sádlem vymaštěné formy, necháme vykynout (20-35 minut) a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200°C/30-35 minut).

Ještě vřelé několikrát přetřeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme krájený na klínky.

borůvky

Každý nemá tu možnost nasbírat si v lese do hrníčku borůvky; ale málokdo ví, že výborné a velice chutné jsou i doma pěstované borůvky kamčatské.
Není to sice pravá borůvka, ale keř jménem zimolez kamčatský, který k životu na zahradě nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Kvete velice časně zjara, často už počátkem března a zrovna tak brzo dozrává – koncem května máme první ovoce.
U nás doma je velice oblíbený, ať už pro přímý konzum borůvek přímo z keře nebo je používáme na buchty a koláče, do jogurtu, na kompot nebo marmeládu

4 komentářeLeave a comment

  • Dobry podvecer 🙂

    prosim aku velku formu ste pouzila alebo odporucate? Dakujem za odpoved a dalsi krasny recept 🙂

    • Dobrý večer, tohle na fotu je pečeno v rozpínací dortové formě, cca 24 cm průměr 🙂

  • Dobrý den,
    koláč by asi mohl být dobrý, ale 35minut pečení na něj bylo příliš málo. Na povrchu vypadal krásně, ale zakrojili jsme ho na druhý den a kromě „růžic“ úplně na okraji byl nedopečený jako kdyby ani neviděl troubu – zkrátka jak syrové těsto. Vím, že každá trouba peče jinak, ale už jsem od vás pekla chleby, dalamánky, mazance, rohlíky atd. a všechno se upeklo krásně, takže si neumím vysvětlit, kde byl problém 🙁 .

    • Dobrý den, mrzí mě, že se koláč nedopekl. Je ho větší vrstva a navíc i s vlhkou náplní, možná to bylo proto. Ale doma ho opravdu pečeme, jak píšu. Pokud mu dáte druhou šanci, zkuste ho upéct třeba 40-45 minut. Můžete do něj zkusit píchnout i špejlí a podívat se, jestli ta vlhkost na ní je jen od náplně (což nevadí) nebo i od ještě neupečeného těsta (a musíte prodloužit pečení).
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.