Koláč je upečený z těsta hebkého jako mech, plněný je tvarohem a borůvkami, tvarovaný jako zapečené šneky a voní celým domem. Z daného množství surovin je vysoký koláč právě tak akorát do menší rozpínací dortové formy (asi 24 cm).
Suroviny:
Těsto:
200 g vody
2 lžíce rumu
70 g změklého másla
70 g cukru
1 vejce
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g tvarohu (nejlepší je v kostce)
30-50 g krupicového cukru
vanilkový cukr
citronová kůra z poloviny citronu
1 žloutek nebo menší vejce
borůvky
Tvaroh utřeme s vejcem, oběma cukry a citronovou kůrou. Borůvky zůstanou na posyp náplně.
Na potření po upečení:
máslo
rum
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, lžíci cukru a 2 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství) a necháme 20 minut pracovat.
K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 45 minut kynout.
Hotové těsto propracujeme, rozválíme, potřeme náplní, zavineme a roládu nakrájíme. Šneky poskládáme do sádlem vymaštěné formy, necháme vykynout (20-35 minut) a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200°C/30-35 minut).
Ještě vřelé několikrát přetřeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme krájený na klínky.
Každý nemá tu možnost nasbírat si v lese do hrníčku borůvky; ale málokdo ví, že výborné a velice chutné jsou i doma pěstované borůvky kamčatské.
Není to sice pravá borůvka, ale keř jménem zimolez kamčatský, který k životu na zahradě nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Kvete velice časně zjara, často už počátkem března a zrovna tak brzo dozrává – koncem května máme první ovoce.
U nás doma je velice oblíbený, ať už pro přímý konzum borůvek přímo z keře nebo je používáme na buchty a koláče, do jogurtu, na kompot nebo marmeládu
Dobry podvecer :)
prosim aku velku formu ste pouzila alebo odporucate? Dakujem za odpoved a dalsi krasny recept :)
Dobrý večer, tohle na fotu je pečeno v rozpínací dortové formě, cca 24 cm průměr :-)
Dobrý den,
koláč by asi mohl být dobrý, ale 35minut pečení na něj bylo příliš málo. Na povrchu vypadal krásně, ale zakrojili jsme ho na druhý den a kromě „růžic“ úplně na okraji byl nedopečený jako kdyby ani neviděl troubu – zkrátka jak syrové těsto. Vím, že každá trouba peče jinak, ale už jsem od vás pekla chleby, dalamánky, mazance, rohlíky atd. a všechno se upeklo krásně, takže si neumím vysvětlit, kde byl problém :( .
Dobrý den, mrzí mě, že se koláč nedopekl. Je ho větší vrstva a navíc i s vlhkou náplní, možná to bylo proto. Ale doma ho opravdu pečeme, jak píšu. Pokud mu dáte druhou šanci, zkuste ho upéct třeba 40-45 minut. Můžete do něj zkusit píchnout i špejlí a podívat se, jestli ta vlhkost na ní je jen od náplně (což nevadí) nebo i od ještě neupečeného těsta (a musíte prodloužit pečení).
Iva
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či cesto ma byť lepivé alebo či zato môžu sušené kvasnice?
Dobrý den, nemyslím, že je těsto přímo lepivé, spíš bych řekla – měkké. Kvasnice sušené za to určitě nemohou. Buď je vaše mouka méně savá, i to se může stát…nebo jste vodu nevážila či ji navážila nepřesně, popř. by ještě mohlo být těsto málo zpracované, i to může lepit.
Iva
Prosím do dortové formy velikosti 24 kolik šneků se vejde a jak poskládat? Položit řeznou plochou na dno, nebo na stojáka?
Asi hloupý dotaz.
Děkuji.
Dobrý den, Ireno,
tento koláč ale je pečený právě ve formě 24 cm! Pokládáme je řeznou plochou na dno (a nahoru), je to vidět i na fotu.
Iva