Koláč je upečený z těsta hebkého jako mech, plněný je tvarohem a borůvkami, tvarovaný jako zapečené šneky a voní celým domem. Z daného množství surovin je vysoký koláč právě tak akorát do menší rozpínací dortové formy (asi 24 cm).

Suroviny:

Těsto:
200 g vody
2 lžíce rumu
70 g změklého másla
70 g cukru
1 vejce
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí

Náplň:
250 g tvarohu (nejlepší je v kostce)
30-50 g krupicového cukru
vanilkový cukr
citronová kůra z poloviny citronu
1 žloutek nebo menší vejce
borůvky
Tvaroh utřeme s vejcem, oběma cukry a citronovou kůrou. Borůvky zůstanou na posyp náplně.

Na potření po upečení:
máslo
rum

Růžicový koláč s tvarohem a borůvkami

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, lžíci cukru a 2 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství) a necháme 20 minut pracovat.

K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 45 minut kynout.

Hotové těsto propracujeme, rozválíme, potřeme náplní, zavineme a roládu nakrájíme. Šneky poskládáme do sádlem vymaštěné formy, necháme vykynout (20-35 minut) a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200°C/30-35 minut).

Ještě vřelé několikrát přetřeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme krájený na klínky.

borůvky

Každý nemá tu možnost nasbírat si v lese do hrníčku borůvky; ale málokdo ví, že výborné a velice chutné jsou i doma pěstované borůvky kamčatské.
Není to sice pravá borůvka, ale keř jménem zimolez kamčatský, který k životu na zahradě nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Kvete velice časně zjara, často už počátkem března a zrovna tak brzo dozrává – koncem května máme první ovoce.
U nás doma je velice oblíbený, ať už pro přímý konzum borůvek přímo z keře nebo je používáme na buchty a koláče, do jogurtu, na kompot nebo marmeládu