sezamová špička

Ten, kdo už někdy pracoval s polišem ví, že jeho přednosti jsou nejen ve sníženém množství droždí, ale především v tom, že delší kynutí samotného poliše dokáže v pečivu rozvinout všechny přirozené chutě a vůně……

A když se k nim přidá chuť sezamových semínek, upečete pravý opak Vańkova Pekla na talíři – Nebe v hubě (jak říkává režisér Troška)

Suroviny:


140 g vlažné vody

necelá lžička sladěnky
100 g hladké mouky
12 g droždí

Dále:
150 g vody
25 g oleje
1,5-2 lžičky soli
20 g Solamylu
40 g žitné chlebové mouky
360 g hladké mouky

sezam – na obalení před pečením

sezamové špičky

sezamové špičky

 

Postup:


suroviny na poliš spíš vyšleháme než umícháme – dostane se do něj víc kvasinkám potřebného vzduchu – a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.

K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout – během kynutí ho můžeme i dvakrát přetužit.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 10-15 minut odpočinout. Pak bulky válením upravíme do špiček (samozřejmě, že se dají udělat téměř jakékoliv tvary, mě napadly tyto špičky ), které před uložením na plech „oblečeme“ do sezamu:

 

sezamové špičky - řez

sezamové špičky – řez

Můžete zkusit vodou pomazat svrchu i z boků štětcem, ale já jsem si ji nalila mělce do hlubokého talíře, vložila malou čistou utěrku a když vodou bohatě nasákla, špičky jsem po ní poválela. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou mi ve vodě tak, jako když tam utěrka není.

Takto mokré špičky jsem oválela v misce se sezamem a uložila na plech nakynout. Pekla jsem je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C) asi 20 minut.

 

  • Špičky jsou křupavé, sezamový kožíšek na nich drží dobře, a to málo, co na talíři přece jen opadalo, jsme sezobali bříšky prstů…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.