Kostky jsou kynuté pouze žitným kváskem, a přesto pěkně nadýchané, pórovité, s pružnou střídou plnou slunečnicových semínek. Zkuste někdy semínka před přidáním do těsta opražit na suché teflonové pánvi, budou pak ještě voňavější!

Suroviny:

Rozkvas:
40 g kvásku
200 g vody
200 g žitné mouky celozrnné
– vše smícháme a zakryté v míse necháme v teple 12 hodin vykvasit

Dále:
160-170 g vody
25 g oleje
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
3 (3-4  podle chuti) lžíce slunečnicových semínek
200 g pšeničné mouky celozrnné
150-160 g hladké mouky

Postup:

Vykvašený kvásek přidáme k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme nakynout (asi 1-2 hodiny).

Pak opatrně a lehce propracujeme, na pomoučené desce vyválíme na plát, silný asi 2 cm a rozkrájíme na čtverce – u nás jich bylo 9.
Všechny naskládáme na plech s pečící fólií nebo papírem, necháme v teple znovu nakynout (asi 1-1,5 h), potřeme vejcem, můžeme nakrojit, posypeme slunečnicí a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).

——————————————–

Opakuji to u kváskového pečení velice často – neřiďte se striktně časy kynutí, uvedenými v receptu! Různé kvásky, každý jinak silný, reagují trochu jinak a velmi záleží i na okolní teplotě, ve které těsto kyne.

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, je možné na tyto slunečnicové kostky použít místo celozrnné pšeničné mouky celozrnnou špaldovou mouku? Děkuji za odpověď

    • Dobrý den,
      myslim, že ano – jen dejte pozor na množství vody. Špaldová mouka jí pije malinko méně. Dejte tedy o 20-30 g vody méně a při hnětení ji pak dolívejte, pokud to bude potřeba 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.