Valašský kontrabáš

Když jsem poprvé plánovala k obědu kontrabáš, manžela jsem o tom, že mu asi bude chutnat, úplně nepřesvědčila.
Tím spíš, když se pak nad rozdělaným jídlem v míse pochybovačně zeptal – tohle budeme jíst? (Ví, jak mě tyhle poznámky zlobí.)

Kontrabáš jsme tehdy snědli všichni s velkou chutí,  během dvou dnů, a od té doby ho zapékám poměrně často.

Suroviny:

1 kg brambor
400 g pohanky
300 g uzeného bůčku
2 velké cibule
3 stroužky česneku
majoránka
sůl
pepř
trocha sádla
na posyp při pečení strouhaný tvrdý sýr

 

Valašský kontrabáš

 

 

Postup:

Uvaříme propláchnutou pohanku a necháme ji v teple nabobtnat. (Pro ty, co ji ještě nevařili – odměřím pohanku, propláchu ji vodou. Uvedu do varu 2x takový objem vody, co mám pohanky, do vřící vsypu pohanku a počkám, až voda začne znovu vařit. Hned vypnu, zakrytý hrnec zabalím do deky nebo aspoň huňaté osušky a nechám asi 20 minut – pohanka dojde.)
Zvlášť uvaříme oloupané brambory, nakrájené na kostky.

Na troše sádla osmahneme krájenou cibuli do voňava, přidáme kostičky bůčku a také chvilku osmažíme.
Vmícháme koření, rozetřený česnek, pohanku a brambory, promícháme a vše urovnáme do vymaštěné zapékací mísy.
Asi 20-30 minut zapékáme v troubě, ke konci posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
Podáváme s kysaným zelím.

 

 

Náramně voňavá a „jedlá“ dobrota.
Zdroj: Valašská kuchařka (recept je velice mírně upraven)

 

 

1 CommentLeave a comment

  • Pohanku dělám na sladko velmi často, máme ji rádi, toto slyším prvně. Brzy a ráda vyzkouším.
    Pokoj a pohodu v roce 2015, Ivi. Díky za recepty.
    Bohunka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.