Potřebujete rohlíčky na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pak je tento recept tím pravým – menší, lehoučké a žluťounké makovky, přislazené pouze vanilkovým cukrem, díky kterému voní skutečně do daleka, jako by nám samy skákaly do dlaní…

Suroviny:

  • 220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
  • 2 žloutky
  • 50 g sádla
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vanilkové cukry (60 g)
  • 10 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • vejce
  • mák

Postup:

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček.

Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy.

Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem.

Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka, posypeme celým mákem a upečeme (190-200 °C / 13-17 minut).