Dalamánky, maličké chlebíky, velikostí akorát do hrsti…
Převaha žitné mouky, třetina mouky celozrnná – překvapilo mě, jak jsou hotové dalamánky lehoučké. Rozkrojené ukazovaly střídu jak jemná krajka a silně voněly chlebem.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
– necháme 10-12 hodin kvasit

Dále:
180-200 g vody
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí.

Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby a upečeme (220-230°C/20-25 minut).

 

Žitno-pšeničné dalamánky

13 Comments

  • Posted 15.8.2017 13:16 od Lucie Nováková 0Likes

    Dobrý den Ivo,

    s pečením začínám a ručního zadělávání těst se ještě bojím, mohu při typu těchto receptů nechat zadělat těsto v pekárně či nikoliv.

    Děkuji moc.
    Hezký den,
    Lucie.

    • Posted 15.8.2017 13:57 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám, Lucie,
      na ručním zadělávání těsta není čeho se bát 🙂 ale můžete nechat klidně umíchat pekárnou. Jen to nenechte běžet moc dlouho, aby se těsto nepřehřívalo. Max.10 minut míchání a pekárnu vypnout.
      Robot nemáte?

      • Posted 9.5.2020 19:10 od Anonym 0Likes

        Dobrý den, zadělávám pouze v pekárně. Mohu se zeptat, proč je problém v přehřívání? Zadělávám tam i chléb a daří se mi. Děkuji.

        • Posted 10.5.2020 8:51 od Iva 0Likes

          Dobrý den, to je dobře, že se Vám s pekárnou daří. Je to úžasný pomocník, nedám na ni dopustit.
          Kváskové těsto je náchylnější k přehřátí. Nedělá to dobře ani mikroorganismům, ani lepkové struktuře. Zahřívá se už samotným kynutím, při kterém se uvolňuje energie, zahřívá se pak i při mísení – v robotu ho hnětu cca 10 mninut, pekárna hněte 20 minut i více. Proto na to upozorňuji.

  • Posted 18.8.2017 8:19 od Lucie 0Likes

    Robot nemám, pořídili jsme pekárnu, abych měla pro roční dceru domácí pečivo, dnes jsem dělala podle vás žitné rohlíky a mají úspěch, je to pro me velký pomocník, když nemám moc času se těstu věnovat. Zkusím tedy nechat v pekárně zadělávat 10 minut 🙂

    Díky moc za vaší práci, díky které jsem se do pečení vůbec pustila. (Nepíšu naposledy 🙂 )

    Lucie

    • Posted 18.8.2017 9:50 od Iva 0Likes

      Lucko, to je asi ta největší pochvala, co může být. Děkuju 🙂
      Pekárna je fantastický pomocník, kterého bych nedala z domu, i když většinu chlebů peču v troubě. Chce to jen vychytat, kdy už je kváskové těsto dost promísené, ale ne zas tak moc, aby se nepřehřívalo. 😉
      Držím pěsti!
      Iva

  • Posted 16.3.2018 10:53 od Kristýna Osobová 0Likes

    dobrý den,
    není té vody v rozkvasu málo ? Těsto bylo dosti hutné, do rána nic moc neudělalo,
    ale šumělo, když jsem do něj píchla. Poté bylo nutné přidat více vody do těsta, jinak bych
    ho vůbec neumíchala. Děkuji za radu

    • Posted 16.3.2018 17:09 od Iva 0Likes

      Dobrý den, ne, určitě vody málo není. Není možné, že jste ji špatně odvážila? Je to několikrát odzkoušený recet, vhyba v něm není.

  • Posted 19.3.2019 11:19 od Jani 0Likes

    první pokus…děkuji za recept…jak dlouho kynout po zadělání těsta,prosím?

    • Posted 19.3.2019 20:42 od Iva 0Likes

      Nevím, jestli už není pozdě, ale těsto nechte nakynout tak dlouho, dokud nezvětší objem o cca 50 %.

  • Posted 12.5.2020 16:32 od ivana 0Likes

    Tak dobré dalamánky a tak úžasně skvěle napsaný recept!!! Nemá to chybu. A to jsem se chlebového kvásku bála.

  • Posted 13.5.2020 21:44 od Anonym 0Likes

    Jsou výborné-změnila jsem si trošku mouky.Ubrala pšeničnou chlebovou a přidala 90 gr špaldy i trochu vody.Pekla jsem dnes poprvé kváskové pečivo.

Přidejte komentář