Žitno-pšeničné dalamánky
Dalamánky, maličké chlebíky, velikostí akorát do hrsti…
Převaha žitné mouky, třetina mouky celozrnná – překvapilo mě, jak jsou hotové dalamánky lehoučké. Rozkrojené ukazovaly střídu jak jemná krajka a silně voněly chlebem.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
– necháme 10-12 hodin kvasit

Dále:
180-200 g vody
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí.

Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby a upečeme (220-230°C/20-25 minut).

 

Žitno-pšeničné dalamánky

6 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den Ivo,

    s pečením začínám a ručního zadělávání těst se ještě bojím, mohu při typu těchto receptů nechat zadělat těsto v pekárně či nikoliv.

    Děkuji moc.
    Hezký den,
    Lucie.

    • Dobrý den i Vám, Lucie,
      na ručním zadělávání těsta není čeho se bát 🙂 ale můžete nechat klidně umíchat pekárnou. Jen to nenechte běžet moc dlouho, aby se těsto nepřehřívalo. Max.10 minut míchání a pekárnu vypnout.
      Robot nemáte?

  • Robot nemám, pořídili jsme pekárnu, abych měla pro roční dceru domácí pečivo, dnes jsem dělala podle vás žitné rohlíky a mají úspěch, je to pro me velký pomocník, když nemám moc času se těstu věnovat. Zkusím tedy nechat v pekárně zadělávat 10 minut 🙂

    Díky moc za vaší práci, díky které jsem se do pečení vůbec pustila. (Nepíšu naposledy 🙂 )

    Lucie

    • Lucko, to je asi ta největší pochvala, co může být. Děkuju 🙂
      Pekárna je fantastický pomocník, kterého bych nedala z domu, i když většinu chlebů peču v troubě. Chce to jen vychytat, kdy už je kváskové těsto dost promísené, ale ne zas tak moc, aby se nepřehřívalo. 😉
      Držím pěsti!
      Iva

  • dobrý den,
    není té vody v rozkvasu málo ? Těsto bylo dosti hutné, do rána nic moc neudělalo,
    ale šumělo, když jsem do něj píchla. Poté bylo nutné přidat více vody do těsta, jinak bych
    ho vůbec neumíchala. Děkuji za radu

    • Dobrý den, ne, určitě vody málo není. Není možné, že jste ji špatně odvážila? Je to několikrát odzkoušený recet, vhyba v něm není.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.