Troje bagety, každé jinak ochucené – při tvarování těsta je možné se vyřádit, určitě není nutné zůstat jen u bagetek. Bulky, květinky, rohlíky – pokaždé jinak.
První bagetky voní bazalkou, česnekem i rajčaty. Druhé jsou plněné – i tady je možné náplně střídat podle chutí nebo stavu lednice. A rozmlsané pečivo? Recept vznikl v době, kdy mi náhodně a zbytečně koupili Omáčku na zapékání (Vitana). Neměla jsem ji jak využít, zkusila ji dát do těsta a výsledek byl překvapivý.

 

Bagetky s vůní bazalky

(titulní foto)

Suroviny:
Omládek:

110 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky
10 g droždí
140 g hladké mouky
Dále:
150 ml (g) vody

2 rozetřené stroužky česneku
40 g oleje
vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
7-9 krájených lístků bazalky (kdo má rád, může dát více)
100 g polohrubé mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli

 

Bagetky s vůní bazalky

-barevné i na řezu-

Postup:
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené, 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin (mimo bazalku) a opět bez předehřevu necháme umíchat těsto. Chvilku před koncem mísení vsypeme i bazalku.
Těsto je volnější, je lépe nechat ho vykynout v míse.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 4 dílky, z každého uděláme bulku a 10 minut necháme odpočinout. Poté ji rozválíme do bagety, uložíme do bagetového plechu a necháme nakynout.
Potřeme vodou s trochou solamylu, posypeme semínky a dáme upéct do rozehřáté trouby (200°C/asi 20min).

Bagetky jsou nádherně nadýchané, na řezu narůžovělé protlakem a moc hezky voní.

 

 

Bagety s plným bříškem

Bagety s plným bříškem

Bagety s plným bříškem

Suroviny:
200 ml vody
lžička cukru
30 g kečupu
40 g oleje
1 rovná lžička pepře
2 rovné lžičky grilovacího koření s česnekem
1,5 – 2 lžičky soli
440 g hladké mouky
15-17 g čerstvého droždí
Náplň 1:
šunkový salám, tvrdý sýr, pokapat kečupem
Náplň 2:
na troše oleje osmahneme cibuli na půlkolečka, dušené houby, rozetřený stroužek česneku a zahustíme vejcem. Studené rozdělíme na těsto, přidáme pár špalíčků sýra a zavineme.

Sypané jsou Gomasiem (pražená, solená a posekaná dýňová semínka)

Postup:
Suroviny necháme v pekárně zpracovat programem Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Každý vyválíme, naplníme, zavineme a dáme kynout na bagetový plech.
Necháme cca 35 – 45 minut kynout, pomašlujeme vejcem, posypeme semínky a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C / cca 20 minut.

 

 

Rozmlsané pečivo

Rozmlsané pečivo

Rozmlsané pečivo

Suroviny:
330 ml vody
lžička cukru
75 g rozpuštěného sádla
1/2 lžičky sušeného česneku
2 lžičky soli
1 sáček Hříbkové omáčky na zapékání (Šikovné recepty, Vitana)
640 g hladké mouky,
21 g čerstvého droždí

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Hotové ručně propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bagetu (nebo bulku, rohlík).
Na plechu necháme nakynout, pak potřeme vejcem, popř. sypneme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme. Bagety asi 20-25 min (180°C), drobnějšímu pečivu stačí kratší doba.