Recept na bůčkovou knihu jsem našla kdysi v novinách – po vyzkoušení se stala naším oblíbeným jídlem, i když spíše při slavnostních příležitostech.

Suroviny:

libový bůček bez kosti
sůl
pepř
drobně krájený česnek
kmín
mletá (ostrá) paprika
několik cibulí

 

Bůčková kniha

 

Postup:

Bůček ořízneme do pravidelného tvaru a po vlákně nařežeme asi 1-1,5 cm silné plátky.
Každý z nich solíme a „popíšeme“ kořením – použijeme výše jmenované, ale můžete použít i vaše oblíbené koření.
Plátky opět složíme do původního tvaru a provázkem dobře svážeme dohromady.
Uložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou, obložíme většími kusy cibule a zakryté pečeme asi hodinu na 180-200°C, pak odkryjeme a dopečeme.
Krájíme napříč, podáváme teplé nebo studené.

 

Bůčková kniha