…či švestkance, slívance, švestkové buchty. Krajových (i rodinných) názvů mají mnoho, ale téměř vždy jde o kulaté nebo obdélníkové buchty z kynutého těsta plněné švestkami s mákem a cukrem. Aby bylo tohle „obyčejnější“ bramborové těsto lepší, vonavější, je vhodné přidat do něj vanilkový cukr, citronovou kůru i štávu. Díky sádlu bude těsto jemnější, vláčnější a buďáky jsou výborné i druhý den po upečení.
Suroviny
- 170-200 g vody (podle velikosti vejce, výsledné těsto musí být tužší)
- 1 vejce
- 80 g zcela změklého sádla
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- strouhaná citronová kůra
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 100 g nastrouhaných uvařených brambor
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 12 g čerstvého droždí
Náplň:
- půlené švestky
- mletý mák
- cukr

Postup:
V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.
Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. (Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.)
Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.
Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečícím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením.
Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C / 15-17 minut). Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.
Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni. Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.
Pokud máte rádi máku v náplni hodně, zabalte ho ke švestkám více a před uzavřením těsta ještě můžete zakápnout mák kapkou másla.
U nás na Kladensku se buďáky nedělají z bramborového těsta, ale z kynutého a mají tvar cihly nebo závinu.
Výborný recept, celá rodina si na buďácích moc pochutnala! Jemné a chutné těsto, náplň,díky které tato dobrota nevysychá, voňavá kůrka – místo knedlíků budu nyní dávat švestky už jen do buďáků.
Velice Vám děkuji.