…či švestkance, slívance, švestkové buchty. Krajových (i rodinných) názvů mají mnoho, ale téměř vždy jde o kulaté nebo obdélníkové buchty z kynutého těsta plněné švestkami s mákem a cukrem. Aby bylo tohle „obyčejnější“ bramborové těsto lepší, vonavější, je vhodné přidat do něj vanilkový cukr, citronovou kůru i štávu. Díky sádlu bude těsto jemnější, vláčnější a buďáky jsou výborné i druhý den po upečení.

Suroviny

  • 170-200 g vody (podle velikosti vejce, výsledné těsto musí být tužší)
  • 1 vejce
  • 80 g zcela změklého sádla
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaná citronová kůra
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 100 g nastrouhaných uvařených brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Náplň:

  • půlené švestky
  • mletý mák
  • cukr

Postup:

V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.

Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. (Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.)

Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.

Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečícím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením.

Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C / 15-17 minut). Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.


Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni. Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.

Pokud máte rádi máku v náplni hodně, zabalte ho ke švestkám více a před uzavřením těsta ještě můžete zakápnout mák kapkou másla.